Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Forelvissen pluggen

forelvissen pluggen vangst

Als je bij het forelvissen wat grotere forellen wil vangen dan zijn pluggen een prima soort kunstaas.  Vooral de wat grotere forellen zijn gek op kleine visjes en maken er actief jacht op. Kunstaas pluggen spelen hier prima op in en zijn volgens velen dan ook het beste kunstaas  voor grote forel. Wij zetten enkele richtlijnen voor het forelvissen met pluggen voor je op een rij.

Goede pluggen forelvissen

Forelvissen doe je meestal in ondiepe snelstromende rivieren. Dat betekent dat je met kunstaas pluggen zal moeten forelvissen die niet te diep lopen. Drijvende pluggen of (heel) langzaam zinkende pluggen zijn dan de beste keuze. Daarnaast eet forel geen hele grote prooivissen zoals bijvoorbeeld een roofvis als de snoek dat doet. Je kan dan ook het beste met kleine pluggen vissen. Pluggen van een centimeter of 3.5 a 5 zijn een goede keuze. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Salmo Tiny, de Salmo Lil Bug, de Salmo Minnow, en de kleine maten van de Spro Ikiru Crank, de Fox Rage Funk Bug, en de Salmo Hornet. Wat betreft de kleuren hebben imitaties van forel een goede naam. Net als de meeste andere roofvissen is ook forel een kannibaal. Maar ook patronen van kleine baars of elritsen doen het goed en leiden dikwijls tot goede vangsten.

forelvissen pluggen rivier

Forelvissen pluggen tactiek

Zorg als je gaat forelvissen eerst dat je voor jezelf de te bevissen plekken bepaald.  Stroomafwaarts van rotsblokken, stenen, boomtakken en andere obstakels maak je een goede kans. De forel ligt hier vaak in de luwte te wachten op passerende vissen. Ook tegenstroming rond eilandjes of in de bocht van de rivier zijn het forelvissen waard. Let er bij het gooien van de plug op dat je juist staat opgesteld. Stroomopwaarts ingooien heeft zelden zin omdat de plug in rap tempo naar je toe komt drijven. Je kan dan binnenhalen wat je wilt maar zo mist de plug zijn actie. Veel beter is het om op dezelfde hoogte of net iets achter het obstakel te gaan staan. Je gooit dan iets stroomafwaarts in en haalt de plug binnen. Doe dit niet te snel want de stroming geeft de plug vanzelf actie mee. Mocht je op een plek forelvissen waar geen obstakels zijn dan kan je het beste de plug loodrecht tegen de overkant van de rivier gooien om deze vervolgens langzaam op te halen. De plug zal door de stroming in een bocht naar je toekomen. Zo vis je de stukken systematisch af.

Materiaal forelvissen pluggen

Forelvissen met pluggen doe je bij voorkeur met een wat kortere soepele spinhengel. Spinhengels met een werpgewicht tot 20 gram volstaan in de meeste gevallen waarbij een lengte rond de twee meter  gebruikelijk is. Hengels met meer werpgewicht zijn niet nodig omdat we bij het forelvissen met kleine, lichte pluggen vissen.  Ook een langere hengel is niet echt aan te raden omdat forel zich vaak in beekjes en riviertjes in bosrijk gebied ophoudt. Een te lange hengel werkt dan eerder wat onhandig zo tussen de bomen en struiken die aan de waterkant groeien. Met een korte hengel is dan veel makkelijker vissen. Zorg daarnaast dat je kleine maar goede vismolen bij het forelvissen gebruikt. Forel is een sterke vis en de slip van de molen zal goed moeten werken. Omdat forel naast sterk ook schuw is kan je het beste met niet te dikke nylon vislijn vissen. 20/00 volstaat in de meeste gevallen. Een fluorocarbon onderlijn is ook aan te bevelen. Zo valt de lijn minder op in het water en kan de forel sneller worden verleid.

Het onderstaande kunstaas vangt goed forel:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.