Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Kenmerken goede onderlijn

Goede onderlijn kiezen

Vissers op roofvis vinden de trekkracht van een onderlijn het allerbelangrijkste. Dat blijkt uit een onderzoek dat Deroofvisser.com heeft gehouden onder ruim 70 sportvissers. Op vraag wat men het belangrijkste aan onderlijnen voor roofvis vindt antwoordden sportvissers als volgt:
1.    de trekkracht (38%)
2.    de lengte (15%)
3.    de kwaliteit van de wartels (14%)
4.    een beperkte dikte (10%)
5.    de slijtvastheid (10%)
6.    het materiaal (9%)
7.    de kleur (3%)
8.    aan/afwezigheid van coating (1%)

Belangrijkste onderdelen goede onderlijn

De trekkracht van de onderlijn is belangrijk omdat dit voor een groot deel bepaalt hoeveel de roofvis die je aan je lijn hebt kan trekken. Een flinke snoek, snoekbaars of meerval kan behoorlijk wat kracht zetten op een onderlijn. Daarom moet de trekkracht op orde zijn. Naast de trekkracht komen de lengte van de onderlijn en de kwaliteit van de wartels uit het onderzoek als erg belangrijk naar voren. Een te korte onderlijn is zelden goed omdat je kans dan bestaat dat een grote roofvis door te draaien, schudden en rollen alsnog in aanraking komt met de hoofdlijn. Dan heb je kans dat de hoofdlijn breekt. De wartels vormen enerzijds de verbinding tussen de onderlijn en het kunstaas en anderzijds tussen de onderlijn en de hoofdlijn. Het spreekt voor zich dat deze schakels sterk moeten zijn.

Andere elementen onderlijn

Ook een beperkte dikte van de onderlijn, de slijtvastheid, en de kwaliteit van het materiaal zijn volgens de resultaten van het onderzoek van belang. Een dunne onderlijn valt vaak minder op waardoor je meer aanbeten krijgt. De slijtvastheid en (goede) kwaliteit van het materiaal zijn belangrijk omdat je niet wilt dat je onderlijn onverwacht alsnog doormidden breekt. Opvallend in de onderzoeksresultaten is dat kleur van de onderlijn en de aan/afwezigheid van coating nauwelijks als belangrijk worden bestempeld. De inspanningen van grote merken zoals Spro en Savage Gear ten spijt: de kleur van de onderlijn en het gebruik van coating wordt niet zo belangrijk gevonden. Een uitzondering hierop is misschien de fluorocarbon onderlijn. Deze is onder water echt doorzichtig waardoor vissen hem minder snel zien.

goede onderlijn snoek
Een goede onderlijn is voor snoek een must

Onderlijn tips

De resultaten van het onderzoek laten duidelijk zien wat sportvissers het meest belangrijk aan een goede onderlijn vinden. Toch is het altijd goed om de onderlijn die je kiest met een tweetal zaken in balans te brengen. Ten eerste is dit de vissoort waar je op vist. Bij het snoek vissen heb je vooral baat bij wat dikkere, langere en slijtvastere onderlijnen. Bij het snoekbaars vissen en baars vissen is dit al weer heel anders. Dan volstaat een dunne kortere onderlijn veel beter. Eigenlijk gebruik je de onderlijn dan vooral om te voorkomen dat je lijn wordt doorgebeten als er een snoek zou bijten. Ten tweede zal je rekening moeten houden met het soort kunstaas dat je gebruikt. Dikke pluggen en zware shads laten zich beter combineren met een vergelijkbare onderlijn dan kleine spinners of mini-plugjes. Kunstaas en onderlijn dienen in balans te zijn.

Vergeet je hoofdlijn niet

Het kan geen kwaad om met je hoofdlijn rekening te houden. Vis je met een dunne nylon vislijn of een dunne gevlochten vislijn, bijvoorbeeld op baars, dan is een erg dikke onderlijn met een zeer hoge trekkracht wat overdreven. De kans is dan veel groter dat de vis de hoofdlijn doormidden trekt dan dat er iets met de onderlijn gebeurt. Een sterke onderlijn is een aanrader, maar vergeet niet dat hoge trekkracht ook vaak gepaard gaat met meer dikte. Een hele dikke onderlijn met hoge trekkracht aan een dun hoofdlijntje is echt niet nodig. Pak dan liever een iets dunnere onderlijn. Deze valt onder water minder op voor de roofvis en je vismateriaal is er ook nog eens beter mee in balans. Al met al kunnen de onderlijn en de hoofdlijn en het beste in balans zijn.

Een greep uit ons mooie assortiment:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.