Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Jerkbait

jerkbait spro

Het vissen met een jerkbait levert vaak mooie roofvis op. Maar wat is dit eigenlijk voor kunstaas? En welke jerkbaits zijn de allerbeste? Hieronder vertellen we je er graag meer over.

Wat is een jerkbait?

Het meeste kunstaas dat we kennen werkt volgens een eenvoudig principe. Je werpt het in en haalt het met je vismolen of baitcaster binnen. Bewegende delen aan het kunstaas zorgen vervolgens voor beweging, wervelingen, schittering en/of geluid. Denk maar eens aan kunstaas pluggen, kunstaas spinners en shads. Voor een jerkbait gaat dit niet helemaal op. Een jerkbait is een imitatie van een prooi, meestal in de vorm van een visje. Hij lijkt nog het meest op een kunstaas plug. Het grote verschil is echter dat hij geen duiklip heeft. Zoals we weten zorgt de duiklip bij pluggen voor het grootste deel van de actie. Bij een jerkbait zal je de actie zelf mee moeten geven door hem met kleine rukken binnen te vissen. Elke keer als je hem met je hengeltop een rukje geeft en de lijn wat binnenhaalt, springt hij door het water. Meestal zijn dit zijwaartse bewegingen. Dit heel ook met gliden. Door zo van links naar rechts (en vice versa) door het water te schieten lijkt het net een gewonde prooi. Dit zet rovers zoals snoek, baars, en roofblei aan om hem snel te grijpen.

Wat is een goede jerkbait?

We krijgen met regelmaat de vraag wat nu een goede jerkbait is? De afgelopen jaren hebben we met zorg een mooi jerkbait assortiment samengesteld. Daarbij hebben we goed gekeken naar enkele merken die als zeer goed bekend staan. Vooral Strike Pro, Salmo, en Spro komen hierbij naar voren. In het bijzonder raden we de volgende modellen aan:

  • Strike Pro Buster Jerk. Internationaal staat deze echt als een topper bekend. Hij wint veel viswedstrijden in de Scandinavische landen. Zijn model is klassiek; de vangsten zijn groot.
  • Salmo Slider. Een klassieker van Salmo. Hij is zowel met als zonder ratel te krijgen. Met de kleinere modellen wordt ook erg goed baars en roofblei gevangen.
  • Spro Iris Flash Jerk. Dit is een relatief nieuw model van Spro. In korte tijd is hij erg populair geworden, vooral bij vissers die in polders, stadswateren, en vijvers op snoek vissen.
  • Salmo Fatso. Een ander voorbeeld van kunstaas dat altijd blijft vangen. Deze flinke jerkbait levert stevige snoek op. Hij is, ondanks dat hij geen duiklip heeft, ook als een plug te gebruiken.
  • Spro Rapper. Maar weinig vissers kennen hem niet. Hij gaat al even mee maar ziet er nog steeds strak en modern uit. Hij bezit een harde ratel en is een echte snoekvanger.
  • Spro Iris Fatboy. Dit bolle stuk kunstaas lijkt in veel opzichten op de Fatso. Je kan hem jerkend gebruiken maar ook gewoon binnenvissen. Hij zorgt voor veel actie.

Welke jerkbait kies je?

jerkbait rapala

Het aanbod van jerkbaits is groot en binnen elk type vind je weer verschillende maten en kleuren. Waar moet je rekening mee houden als je een jerkbait uitkiest? Ten eerste is dit de vissoort die je wilt vangen. Voor snoek kan een jerkbait niet snel te groot zijn. Vanaf een centimeter of 10 zit je goed. Voor baars en roofblei kan je beter een kleinere maat nemen. Denk aan jerkbaits tussen de 5 en 7 centimeter. Ten tweede zal je zoals bij elke soort kunstaas rekening moeten houden met het viswater. Is het diep of ondiep? De duikdiepte van je jerkbait zal in lijn met de diepte van het water moeten worden gekozen. Als derde noemen we de kleur van de jerkbait. Vis je in troebel water of is het donker weer? Reken maar dat felgekleurd dan de beste keuzen is. Vis je in mooi helder water? Of schijnt de zon? Dan kan je beter wat natuurlijke kleuren gebruiken (voorn, zilver, baars etc.). We raden hoe dan ook aan om een aantal opties bij je te hebben. Zo kan je makkelijk afwisselen als dat nodig is.

Met wel materiaal ga je vissen?

Jerkbait vissen vraagt om het juiste materiaal. Dit begint bij de hengel. Bij voorkeur is dit een niet te lange werphengel (max 2.10 a 2.20 meter) die een vrij stugge actie heeft. Je kan hiervoor een speciale jerkbait hengel gebruiken. Deze vis je in combinatie met een baitcaster of een reel. Maar je kan ook een gewone spinhengel in combinatie met een vismolen gebruiken. Ook hier kan je prima mee inwerpen en de jerkbait met rukjes naar binnenvissen. Experts van merken zoals Salmo en Rapala doen dit erg vaak. Let er wel op dat je gebruik maakt van een gevlochten lijn als vislijn. Omdat een jerkbait alleen werkt als je hem jerkend binnenvist, is het erg prettig om direct contact met je kunstaas te hebben. In nylon vislijn zit altijd wat rek. Deze is daarom minder geschikt. En vergeet ook een goede onderlijn niet. Dit kan een stalen onderlijn of een fluorocarbon onderlijn zijn. Het gebruik van een onderlijn is een must omdat een snoekenbek vol met tanden zit en er altijd wel kans op deze mooie roofvis is.

Video’s

Hieronder zie je enkele video’s van jerkbaits uit ons assortiment. Ze staan bekend als erg goede vangers van snoek en andere roofvis.

Een greep uit ons mooie jerkbait assortiment:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.