Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Schepnet

schepnet fox rage

Stel dat je een dikke vis aan de lijn hebt. Wat heb je dan nodig? Precies, een goed schepnet! Met een schepnet til je de vis uit het water. Netten heb je in verschillende soorten en maten. Hieronder leggen we je er meer over uit.

Schepnet voor roofvis

Er zijn veel verschillende soorten schepnetten in de hengelsport. Karpervissers maken vaak gebruik van een groot en diep net. Vissers op witvis hebben veel kleinere schepnetten die meestal ondiep zijn. Maar wat is dan een echt roofvis net? Omdat bij het vissen op roofvis vaak dreggen worden gebruikt bezit een schepnet voor roofvis een speciale rubberen coating. Deze coating zit om de mazen van het net en voorkomt dat haakpunten zich in het net vastprikken. Zeker als je met kunstaas een vis hebt gehaakt en deze in het net hebt zitten dan is de kans groot dat haakpunten zich in het net vastzetten. Dat maakt het onthaken heel lastig. Vandaar dat een echt roofvis net een rubberen coating heeft.

Grootte schepnet

Nu het duidelijk is dat je voor roofvis een schepnet met een rubberen coating nodig hebt is de vraag welk net je het beste kan kiezen? De grootte van het net en de lengte van de steel zijn hierbij van belang. De grootte van het net wordt door de lengte van de armen van het net bepaald. Vis je op forel, baars of winde? Dan is een net met armen van 50 centimeter prima. Vis je in polders of stadswater op snoek? Dan volstaat een net met armen van 60 a 70 centimeter. De snoeken gaan in deze wateren meestal niet boven de meter en passen prima in het net. Verwacht je hele grote vis? Dan raden we een schepnet met armen van 70 tot 80 centimeter aan. Daar passen ook de grootste metersnoeken in.

schepnet baars

Schepnet steel

Wat betreft de lengte van de steel is niet zozeer het soort vis maar meer het viswater van belang. Als je van steile oevers of over plantenbedden heen vist dan is een wat langere steel handig. Dit maakt het makkelijker om de vis te landen. Vis je daarentegen in cultuurwater of in ander water waar je makkelijk aan de oever komt? Dan kan je met een wat kortere steel ook prima uit de voeten. Dit geldt ook voor het vissen vanuit een bootje. De lengte van de steel bepaalt vooral hoever je kan reiken om de vis te kunnen landen. Vergeet overigens niet dat een lange steel ook nadelen heeft. Het voegt gewicht toe aan het net en maakt het bedienen soms net wat lastiger.

Hoe schep je de vis?

Als je een mooie vis aan de haak hebt dan wil je hem natuurlijk goed scheppen. Dit betekent niet dat je op goed geluk probeert de vis in het net te krijgen. Als je te ongeduldig bent en wild naar de vis schept heb je kans dat je de haak uit zijn bek stoot of hem aan de buitenkant van het net haakt. Het gebruik van een schepnet vergt wat geduld. Het beste is om de vis redelijk moe te drillen, het net schuin onder water te steken en de vis er dan boven te trekken. Zodra de vis boven het net zit haal je het net omhoog. Dit heet ook wel het ‘landen’ van de vis. Probeer in ieder geval het schepnet zo te gebruiken dat je hem van beneden naar boven beweegt als je de vis schept. Zo land je vissen het beste.

In onze webwinkel hebben we diverse goede schepnetten. Hieronder zie je er een aantal opgenomen.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.