Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Vislijn

vislijn berkley

Een goede vislijn is een van de belangrijkste onderdelen van je visuitrusting. Maar wat voor vislijnen zijn er en wat is de juiste lijn voor jou? Hieronder geven we je meer tekst en uitleg.

Gevlochten vislijn

Ruwweg zijn vislijnen lijnen op te delen in gevlochten lijn, nylon lijn, en fluorocarbon lijn. Gevlochten lijn is gemaakt van een dunne kunststof vezels. Deze lijn is soepel en bezit geen rek. Dit laatste is met name voor de roofvisserij een groot voordeel omdat je daarmee je kunstaas beter aanvoelt en je de haak beter kan zetten bij een aanbeet. Een ander voordeel van gevlochten vislijn is dat deze enorm sterk is. Zelf dunne gevlochten lijn kan heel wat kilo’s aan trekkracht hebben. Een nadeel van deze lijn is echter dat hij niet doorzichtig is. Dit betekent dat vissen hem onderwater wat sneller zullen zien. Gevlochten vislijn is er in diverse soorten en maten. Sommige vissers gebruiken deze lijn in een felle kleur (geel, oranje) omdat ze de lijn zo beter kunnen zien. De meeste vissers kiezen echter voor een (mos)groene gevlochten vislijn omdat deze het beste opgaat in de onderwateromgeving. Wat betreft de diktes van deze lijn zien we dat finesse en streetfish vissers vaak voor 8/00 – 10/00 dikte gaan, snoekbaars en roofblei vissers liever met 10/00- 12/00 vissen, en snoekvissers voor 14/00 – 16/00 kiezen. Als er met heel zwaar kunstaas of doodaas wordt gekozen dan is 18/00 meer aan te raden.

Nylon lijn

Nylon vislijn heeft niet het nadeel van gevlochten vislijn dat het onderwater goed zichtbaar is. Zeker transparant nylon is grotendeels onzichtbaar. Nylon lijn is daarnaast relatief goedkoop. Je hebt heel wat meters vislijn voor een beperkt bedrag. Naast de voordelen heeft nylon vislijn ook enkele zaken om rekening mee te houden. Ofschoon veel van deze lijnen door zijn ontwikkeld en erg sterk zijn, is de trekkracht minder dan die van gevlochten lijn. Ook is het zo dat nylon altijd wel wat rek heeft. Op korte afstand hoeft dit geen probleem te zijn maar vis je iets verder weg dan heb je minder gevoel met je kunstaas en kan ook het haken van een vis soms net wat minder makkelijk gaan. Als we kijken naar de dikte nylon vislijnen die in de roofvisserij worden gebruikt zien we dat forelvissers vaak voor 14/00 – 18/00 kiezen. Baarsvissers gebruiken 18/00 – 22/00. Vis je op snoekbaars? Dan is een nylon vislijn van 24/00 – 28/00 beter. Snoekvissers vissen daarentegen liever met 30/00- 35/00 nylon vislijn.

Fluorocarbon vislijn

Een vislijn die sterk in opkomst is de fluorocarbon lijn. Deze lijn heeft als unieke eigenschap dat hij vrijwel onzichtbaar is onderwater. Dit maakt hem erg geschikt voor het vissen op schuwe vissoorten (forel) en voor het gebruik van finesse methoden (baars, snoekbaars). Vergeleken met nylon is hij wel wat minder sterk. Als je fluorocarbon als hoofdlijn gebruikt kan je hem beter net wat dikker kiezen dan dat je bij een nylon vislijn zou doen. Daar staat tegenover dat fluorocarbon wel slijtvaster is dan nylon. Dat is de reden dat fluorocarbon vaak voor onderlijnen wordt gebruikt. Zeker voor het vissen op snoekbaars en baars met methode zoals de dropshot, carolina rig, texas rig en ned rig is de fluorocarbon onderlijn (30/00 – 35/00) niet meer weg te denken. Ook snoekvissers gebruiken fluorocarbon vaak als onderlijn. Maar dan gaat het wel om een onderlijn van 80/00 of meer dik.

In onze webwinkel hebben wij diverse goede vislijnen. Wij helpen je graag verder.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.