Snoekbaars vissen vanaf de kant met Rene, Jelle en Ed. Snoekbaars vissen vanaf de kant betekent ver ingooien. De shad laten zakken tot op de bodem, 1 slag of anderhalve slag binnenhalen en weer even laten rusten. Het trio begint met snoekbaars vissen vanaf de kant op een talud in de rivier. De rivier is hier tot 12 meter diep, maar het is februari, dus de snoekbaars zal ook diep liggen.De kant is bezaaid met de overbekende basaltblokken. Het is niet alleen zaak om niet te vallen of je enkels te breken, maar ook zul je je kunstaas aan de kant snel omhoog moeten halen. Anders verspeel je met snoekbaars vissen vanaf de kant een hoop shads. Een extra maatregel die je kunt nemen is om de dreg op de rug van de shad te bevestigen. Hierdoor wordt kans dat je shad in de stenen blijft haken ook aanzienlijk verkleind. De kennis die je van het water hebt is ook cruciaal. Im dit geval was Rene al de nodige keren met de boot op deze stek gaan vissen. De dieptemeter heeft hem hierin het benodigde inzicht verschaft.

Snoekbaars vissen van de kant: de shads

Rene laat zijn assortiment shads zien. Het is een doos vol, die hij ieder keer weer met hetzelfde materiaal aanvult. Hij geeft aan dat hij niet zo heel veel met kleuren heeft. Zijn voorkeur hebben op zich de natuurlijke kleuren. Het type shad is vooral afhankelijk van de wind. Bij minder wind kun je iets meer aan een dikbuikig type shad denken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de Jackson the Shad. In het geval van meer wind, kies je voor een slanker type. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan een Jackson Active Shad of een Jackson Zanderbait. Al met al keuze te over. Zeker zo belangrijk is het gewicht van de loodkop. Dit gewicht houdt namelijk verband met de stroomsnelheid van de rivier. Als het snel stroomt dan vist hij daarom met 28 gram, gaat het wat minder snel vist hij bijvoorbeeld met 17 gram. Ook is het afhankelijk van hoe ver je moet gooien. Mooi om te zien dat ze op een gegeven moment vanaf een hoge kant aan het verticalen zijn met de shads. Ook dat is natuurlijk een mogelijkheid bij snoekbaars vissen van de kant.

Snoekbaars vissen van de kant: de hengel en lijn

Met een stijl talud moet je volgens Rene een  wat langere hengel hebben. Hij vist hierbij met een hengel van 3 meter. In het voorbeeld van het verticalen kun je af met een hengel van 2.40 meter. In de winter, als de snoekbaars dus dieper zit vist hij dus meestal met een wat langere hengel. Meestal heb je dan te maken met een stijler talud en dan wil je je kunstaas beter uit het water kunnen sturen. Vandaar dat je ook een snelle werpmolen nodig hebt. Op de hengel van 3 meter heeft hij een gevlochten lijn van 15/100. Terwijl hij aan de hengel van 2 meter 40 een gevlochten lijn heeft van 13/100. Als voorslag gebruikt hij 60/100 (!) nylon. Waarom zo dik, vraag Ed? Rene geeft aan dat dat is in verband met mosselen en stenen. Je loopt anders erg snel het gevaar dat je voorslag binnen de kortste keer is verdwenen. Dit uiteraard met je shad eraan. Met de voorslag begint hij met een meter. Echter Rene vist zonder wartels. Hierdoor wordt bij het verspelen of vervangen van een shad de voorslag ook steeds een stukje korter. Hij vervangt de voorslag zodra hij zo'n beetje 60 centimeter is.

Wordt er ook gevangen?

Jazeker wordt er ook snoekbaars gevangen. Niet heel veel. De verklaring is ook dat februari niet echt een topmaand is. Aan het einde van het filmpje wordt er echter mooie snoekbaars (60cm) gevangen. Waarbij helemaal aan het einde echt een bak van een snoekbaars wordt gevangen. Grappig genoeg door de fotograaf. Alle vier de mannen gaan trots met de kanjer van een snoekbaars op de foto. Concluderend kunnen we zeggen: snoekbaars vissen vanaf de kant? Hartstikke leuk!