Molen of reel

Vissers met kunstaas staan voor de keuze of ze vissen met een molen of reel. Ook wij hebben verschillende molens en reels (baitcasters) in ons assortiment. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste verschillen en wanneer kies je een molen of juist een reel (ook wel baitcaster genoemd)? In de video worden enkele handige tips gegeven die je helpen om te kiezen.

Voor- en nadelen molen en reel

Zowel een molen als een reel hebben enkele voor- en nadelen. De voordelen van een molen zijn dat hij mooi in balans aan je hengel hangt, je er ver meer kan inwerpen, en je makkelijk lijn kan afgeven. De nadelen van een molen zijn dat je altijd de beugel moet openen om in te kunnen gooien, dat je wat minder rechtstreeks contact met je kunstaas hebt, en dat je je kunstaas wat abrupter moet afremmen als je het tijdens het ingooien wil afremmen. De voordelen van een reel zijn juist dat je rechtstreeks contact met je kunstaas hebt, je erg precies kan werpen, en een reel net wat sterker is dan een molen. De nadelen van een reel zijn dat hij bovenop de hengel zit waardoor je hem zelf in balans moet houden en dat je er minder ver mee kan ingooien dan met een molen.

Kiezen molen of reel

De voor- en nadelen van een molen en reel zijn duidelijk. Maar wanneer kies je nu juist een molen en wanneer kies je een reel? Dit hangt voor een groot deel van je eigen voorkeuren af. Wil je ver werpen en heb je er geen problemen mee als je de beugel open en dicht moet doen? Dat ligt een molen meer voor de hand. Ga je dropshotten of met licht kunstaas verticalen? Ook dan is een molen vaak handiger omdat je snel lijn moet kunnen geven om je kunstaas te laten zakken. Ga je met zwaarder kunstaas werpen of verticalen? Of wil je zeer precies kunnen werpen? Dan is de keuze tussen een molen of reel snel gemaakt en lijkt een reel de betere keuze. Belangijk is om te vermelden dat je zowel met een molen als met een reel in de meeste omstandigheden prima kan vissen. Maak vooral een keuze voor een van de twee waar jij je het beste bij voelt.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.