kunstaas pluggen

Kunstaas

Kunstaas vormt de basisuitrusting voor iedere visser die op roofvis vist. Maar welke soorten kunstaas heb je eigenlijk? Als je een hengelsportwinkel binnen gaat dan is het assortiment enorm. Wij zetten de best vangende soorten kunstaas voor je op een rij.

Kunstaas pluggen

Pluggen zijn kunstaas imitaties van visjes. Je gooit een plug in en als je deze dan binnenhaalt dan zorgt een schoepje op de neus dat de plug gaat waggelen, schudden en/of trillen door het water. Zo lijkt de plug erg op een gewond visje. Om de vangkracht van pluggen nog meer te verbeteren zijn er tegenwoordig pluggen te koop die erg opvallende kleuren en vormen hebben. Oranje pluggen, felgele pluggen, pluggen met een tijgerstreepje. Slanke pluggen, tweedelige pluggen, hele dikke pluggen. Dit soort kunstaas pluggen lijkt niet echt meer op de vissen die op het menu van de roofvis staan maar hun opvallendheid lokt wel een reactie uit. Hierdoor happen roofvissen zoals snoek, snoekbaars en baars vaak toe. Welke plug je kiest hangt af van de omstandigheden. In diep water kies je diep lopende of zelfs zinkende pluggen. In ondiepe wateren kies je drijvende pluggen. Wat betreft de vormen en kleuren kiezen veel sportvissers op basis van hun eigen voorkeuren en ervaringen. Belangrijk is dat je vertrouwen in de kunstaas plug hebt. Merken pluggen die bij veel vissers de voorkeur hebben zijn onder andere Savage Gear, Salmo en Spro.

Kunstaas spinners

Spinners behoren tot de meest vangende soorten kunstaas in Nederland en België. De spinner bestaat uit een metalen/ijzeren stangetje waar een ovaal metalen blad om heen draait. Dit blad heeft vaak een goudkleur of een zilverkleur. Aan het uiteinde van de spinner bevindt zich veelal een drietandshaak (dreg). Deze wordt soms vergezeld door een rood pluimpje van wol of van een ander materiaal. Dit maakt de spinner nog aantrekkelijker voor de roofvissen. Kunstaas spinners worden vooral in wat ondiepe wateren gebruikt en werken uitstekend als je gaat snoek vissen of baars vissen in de polder. Als je in stromend water wilt vissen dan kan je er voor kiezen om van verzwaarde spinners gebruik te maken. Deze hebben extra gewicht om hun as bevestigd gekregen en worden vaak gebruikt voor het snoekbaars vissen op grote rivieren en het forelvissen in beken en stroompjes. Bekende merken kunstaas spinners zijn Mepps en Ondex.

Kunstaas jerkbaits

kunstaas jerkbaits

Kunstaas kerkbaits zijn in feite ook een soort pluggen. Het grote verschil is dat jerkbaits geen schoep hebben. Je zal als je met jerkbaits gaat snoeken, snoekbaarzen of baars vissen dan ook zelf voor de actie moeten zorgen. Je gooit een jerkbait in en haalt deze met korte rukjes binnen. Hierdoor geef je de jerkbait actie mee. Vaak betekent dit dat de jerkbait zigzaggend of duikend door het water wordt getrokken. Er zijn namelijk twee soorten kunstaas jerkbaits. Je hebt de zogenaamde gliders die van links naar rechts zigzaggen. Zo vis je het water vrij breed af. En je hebt de zogenaamde duikende jerkbaits die als je er een rukje aan geeft een duik naar de diepte maken. Zo vis je meerdere waterlagen af. Verder kan je nog een keuze maken of je met drijvende of zinkende jerkbaits gaat vissen. In ondiep water werken de drijvende beter. In diep water, bijvoorbeeld als je vanuit de boot vist, werken de zinkende kunstaas jerkbaits vaak het beste

Kunstaas lepels

De kunstaas lepel is een wat vergeten kunstaas maar werkt nog steeds erg goed. Een lepel bestaat uit een bol enigszins golvend stukje metaal waar aan de bovenkant het oog voor de (onder)lijn zit en waar aan de onderkant een dreg is bevestigd. De meeste lepels zijn net als spinners goud of zilverkleurig. Hierdoor lijken ze het meeste op een visje. Ze zijn echter ook in de kleuren blauw, rood en baarskleur (gestreept) te krijgen. Je gooit lepels in en begint ze dan direct binnen te vissen. Dan laat de lepel een enigszins golvend patroon en schittert op deze manier door het water. Om een kunstaas lepel extra actie mee te geven kan je het tempo van binnenhalen wat afwisselen. Ook kan het wel eens werken om heel even te stoppen met binnenhalen. De lepel zal dan naar de bodem van het water dwarrelen. Niet zelden wordt de lepel dan gegrepen. Vissoorten zoals snoek, snoekbaars en baars zijn prima met lepels te vangen maar je kan ook prima forelvissen met een (kleine) lepel. Kunstaas lepels waar veel mee wordt gevangen zijn onder andere Pako lepels en Abu Garcia Toby lepels.

Kunstaas softbaits

Softbaits hebben als kunstaas een enorme groei meegemaakt. Het zijn gummy-achtige imitaties van visjes, wormen of kikkers die je schoksgewijs over de bodem binnenvist. Doordat ze van gummy-achtig materiaal zijn gemaakt hebben ze bij het binnenhalen al snel een natuurlijke beweging. Ze schudden en trillen wat door het water en dat trekt vissen als snoek, snoekbaars en baars aan. Kunstaas softbaits worden meestal aan een loodkop gevist. Dit is een haak waar aan het uiteinde een verzwaring van lood is aangebracht. Meestal ziet deze verzwaring er uit als de kop van een visje. Loodkoppen worden ook wel jigs, of jigheads genoemd  Door de softbait op de loodkop te zetten ontstaat het juiste werpgewicht en krijgt de softbait de haak die nodig is om de vis te haken. Vaak zetten sportvissers nog een extra haakje aan hun softbait. Dit doen ze door aan de oog van de loodkop een kort onderlijntje met een haak te bevestigen en dit haakje in de staart van de softbait te prikken. Softbaits zijn er in tal van vormen en maten. De bekendste zijn de shads en twisters. Shads worden vooral voor snoek vissen en snoekbaars vissen gebruikt. Ze lijken het meest op visjes. Twisters lijken meer op grote wormen en worden vaak voor baars vissen ingezet. Tot slot heb je nog allerlei imitaties van kikkers, kreeftjes., salamanders en andere waterdiertjes. Ook deze softbaits zijn prima als kunstaas te gebruiken.

Streamers

Streamers worden steeds meer gebruikt als kunstaas bij het snoek vissen maar ook bij het baars vissen. Een streamer kan het beste worden gezien als een wollige imitatie van een waterdiertje. Het heeft iets van een visje maar ook wel van een zwemmend ratje of een zwemmende mol. Een kunstaas streamer bestaat uit een flinke haak waar speciale haarsoorten, veertjes, en soms zelf (imitatie)bont omheen worden gebonden. Het heeft wel wat van een grote kunstvlieg maar ziet er veel voller en wolliger uit. Je kan streamers met de vlieghengel vissen maar ook met een gewone spinhengel. Door de streamer in het water te laten zakken zal hij water opnemen en krijgt op die manier zijn werpgewicht. Je werpt de streamer vervolgens naar de plekken waar je de vis verwacht en haalt hem met korte rukjes binnen. Zo gaat de streamer als het ware leven. Ook het afwisselen van snelheid werkt vaak goed. Je kan streamers kopen maar veel sportvissers maken ze zelf. De streamer is een uitstekend kunstaas en levert vooral snoek en baars op in de wat ondiepere stadswateren.

Kunstaas vliegen

Tot slot noemen we de kunstvlieg als kunstaas. Kunstaas vliegen worden met name door vliegvissers gebruikt. Met een vlieghengel, een reel en een drijvende of zinkende lijn wordt de kunstaas vlieg ingeworpen. Vervolgens haal je de vlieg met hele korte en langzame rukjes binnen. De vis ziet de kunstaas vlieg aan als een goede prooi en slaat toe. Zo worden de vissen gehaakt en gevangen. Kunstaas vliegen zijn er in tal van maten en soorten. Ruwweg onderscheiden we droge vliegen, natte vliegen en nimfen. Droge vliegen drijven op het water. Ze worden vaak met een drijvende lijn gevist. Natte vliegen zinken langzaam of blijven net onder de oppervlakte van het viswater drijven. Nimfen lijken niet echt op vliegen maar meer op andere beestjes die in het water leven zoals kleine kreeftjes en larven. De keuze voor de vlieg waar je mee vist hangt vooral af van de vissoort die je wilt vangen en het water (stromend of stilstaand) waar je in vist. Vliegen worden als kunstaas met succes gebruikt bij het baars vissen en zeer zeker ook bij het forelvissen.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.