Spigg

spigg kunstaas plug

Spigg is een merk kunstaas pluggen dat helaas niet meer wordt geleverd. Toch vertellen we graag nog wat over dit merk. Tevens geven we je enkele alternatieven mee.

Kenmerken Spigg plug

De Spigg plug komt oorspronkelijk uit Zweden. Hier is hij in 1997 ontstaan als kunstaas om mee te snoek vissen, snoekbaars vissen, en baars vissen. De gedachte achter de Spigg was om een stuk kunstaas te maken dat meer op zou vallen dan andere soorten kunstaas. En dit is zeker gelukt. De kromme vorm zorgt dat de plug er voor roofvissen anders uit ziet, maar het is vooral zijn actie die hem echt anders maakt. Hij zwiept zin hele lichaam namelijk erg fel heen en weer. Dit doet hij een stuk feller dan kunstaas pluggen met een rechte vorm. En dit blijft hij doen ongeacht hoe snel je hem binnenvist. En om nog meer op te vallen heeft de Spigg een ratelende kogel in zijn body zitten die erg veel lawaai maakt. Je kan deze plug met enige regelmaat zelfs boven water nog horen! Dat kan je van weinig andere pluggen zeggen. Verder is erg prettig aan de Spigg dat hij zich als een kogel laat werpen. Hij blijft stabiel in de lucht zodat hij niet snel je lijn en onderlijn zal haken. Wat verder nog interessant vinden aan deze plug is dat hij deels nog met de hand wordt afgelakt. Dat geeft deze kunstaas plug toch iets unieks mee, zeker omdat er van bijzondere kleurencombinaties gebruikt wordt gemaakt.

spigg kunstaas pluggen

Soorten Spigg pluggen

  • De Spigg plug bestaat uit een hele familie. Wij vissen zelf vooral graag met de Spigg Original, de Mid Spigg, en de Lil Spig. Hieronder zetten we deze pluggen voor je op een rij.
  • Spigg Original: dit is een plug waar het mee begon. Hij is 7.5 centimeter en weegt 10 gram. Hij loopt ongeveer een halve meter tot een meter diep. Daarmee is het een erg fijne plug om mee te vissen op kleinere snoek, grote baars, en roofblei. Maar in de zomermaanden worden er ook snoekbaarzen mee gevangen.
  • Midd Spigg: deze plug is 10 centimeter en weegt 22 gram. Hij loopt ongeveer een meter diep. Dit is een echte snoekkiller, maar ook snoekbaars en meerval worden met deze plug gevangen.
  • Lil Spigg: zoals de naam al zegt is dit het kleine broertje in de familie. Met zijn 5 centimeter en 6 gram is dit een geweldig plugje om mee te vissen op baars, forel en roofblei. We hebben er zelf ook wel kleine snoek mee gevangen.

Alternatieven

De maker van de Spigg plug heeft in 2019 besloten om de plug niet meer te maken. Dit is erg jammer voor de vele liefhebbers van dit kunstaas. Als alternatief raden we de volgende pluggen aan (die ook ondiep lopen en een flinke ratel hebben):

  • De Spro Iris Underdog. Toen we deze plug voor het eerst probeerden waren we meteen enthousiast. Dit is een zeer goede vanger die de Spigg plug prima weet te vervangen.
  • De Fat Iris van Spro. Ook dit is een felle ratelende plug. Hij is in verschillende maten en vormen verkrijgbaar.
  • Hij is iets groter maar de 11 centimeter versie van de Spro Pikefighter Triple is een plug die veel fans heeft. Hij vangt ook in minder diep water uitstekend.

Spigg vistip

Wij sluiten af met een aantal tips. Ten eerste laten pluggen zoals de Spigg zich werpen, twitchen, jerken en slepen. We raden aan om dit wat af te wisselen. Haal hem binnen, twitch of jerk een beetje, haal hem weer binnen. Zo krijgt hij een nog meer afwisselende actie. Ten tweede wijzen we op de mogelijkheden om de Spigg ook in dieper water te gebruiken. Monteer in dat geval en loodje voor je onderlijn en de Spigg zal zich ook in dieper water laten gebruiken. Ten derde raden we aan om zo nu en dan eens te stoppen met binnenhalen. De Spigg komt dan naar boven drijven. Laat hem even rusten en ga door met binnenvissen. Dit brengt vaak de wat twijfelende roofvissen alsnog over de streep. Tot slot noemen we de kleuren van de Spigg. Gebruik bij voorkeur meer natuurlijke kleuren in helder water en opvallende kleuren in troebel water. Dit geldt voor meerdere pluggen maar zeer zeker ook voor de Spigg.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 07 97 011

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.