snoekbaars vissen

Snoekbaars vissen

Snoekbaars is een zeer gewilde vis voor de sportvisser. Deze roofvis komt in de meeste zoete wateren in Nederland en België voor. Maar met welk aas en welk materiaal kan je het beste op snoekbaars vissen?

Aas voor snoekbaars vissen

Snoekbaars is een rover en eet bij uitstek andere vis. Voorntjes, bleitjes, en jonge brasem staan vooral op zijn menu. Dit betekent dat als we op snoekbaars vissen hem visjes of imitaties van visjes voor moeten schotelen. De sportvisser heeft dan twee opties: of hij vist met kunstaas of hij vist met dood natuurlijk aas. Het snoekbaars vissen met kunstaas is erg populair. Snoekbaars laat zich vangen aan kunstaas zoals pluggen, spinners, lepels en softbaits. Een goede plug voor snoekbaars is bijvoorbeeld de Rapala Shadow Rap Shad of de dieplopende Rapala Shad Rap. Vooral het vissen met snoekbaars shads zoals, bijvoorbeeld, de Jackson Zanderbait , de Fox Rage Zander Pro en de Fox Rage Slick Shad zorgen vaak voor mooie snoekbaars vangsten. Het vissen op snoekbaars met dood aas betekent dat we met dode visjes vissen. De visjes zijn bij voorkeur niet al te groot. Een centimeter of 10 a 12 is prima. Zijn de aasvissen groter dan zou je een half visje kunnen gebruiken. Vooral het staartdeel wordt door de snoekbaars gewaardeerd. Ook met stripjes vis kan je goed snoekbaars vissen. Wat betreft de soorten aasvis kan je van voorntje of bleitje gebruik maken, maar ook met spiering of zelfs stukjes makreel kan je snoekbaars vangen. Wel is het belangrijk, en dat geldt ook voor het vissen met kunstaas, dat je op of tegen de bodem vist. Snoekbaars is een bodemvis en zal vanuit deze positie op jacht naar vis gaan.

Hengels voor snoekbaars vissen

Met welke hengel we gaan snoekbaars vissen wordt vooral door het gebruikte aas bepaald. Vissen we met dood aas op de bodem, dan heeft een wat langere zachte werphengel met een lengte zo rond de 3.30 meter de voorkeur. De bek van de snoekbaars is niet zo hard als die van snoek, en echt harde hengels zijn bij het vissen met dood aas niet echt nodig. Ook kan je met een zachte hengel beter het dood aas ingooien. Als we met kunstaas vissen dan vissen we veelal wel met een iets stuggere hengel, die vaak ook wat korter is.  Met de stuggere hengel kunnen we het kunstaas ver weg gooien en ook op afstand de haak zetten. Er zijn zeer veel kunstaashengels bij de hengelsportzaken te koop. Er zijn zelfs speciale hengels om vanuit de boot met kunstaas op snoekbaars te vissen. Deze zijn kort (rond de 2 meter), licht en vrij stug. Bekende merken die snoekbaarshengels aanbieden zijn onder andere Jackson, Savage Gear en Spro.

Hengelspul voor snoekbaars vissen

Zorg dat je bij het snoekbaars vissen je materiaal goed op orde hebt. Een goed werkende molen, bijvoorbeeld een spinmolen, is een must. Een nylon lijn in de dikte 24/00 of 26/00  is voor snoekbaars prima. Gebruik je gevlochten lijn? Dan is een dikte van 14/00 meestal goed genoeg. En verwacht je ook snoek te vangen? Vergeet dan niet om een onderlijn te gebruiken. Een soepelen stalen onderlijn, bijvoorbeeld van Spro, geeft dan een zekerheid. Je zou ook een onderlijn van fluorocarbon kunnen gebruiken. Deze heeft als voordeel dat hij vrijwel onzichtbaar is onderwater. Vis je met dood aas op snoekbaars dan is slanke dobber handig, evenals een dundradige haak (maatje 1/0) om de aasvis te kunnen bevestigen. Vis je met kunstaas op snoekbaars, dan kan het geen kwaad om wat reserve kunstaas op voorraad te hebben en ook wat verschillende soorten kunstaas mee te nemen. Net als bij het snoek vissen kunnen er dagen zijn waarop  de snoekbaars geen interesse heeft in het kunstaas, terwijl het andere kunstaas het bijzonder goed doet. Dit blijft een kwestie van uitproberen.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.