Vissen op winde met de drijvende broodkorst

Oppervlaktevissen op winde is een effectief en spannend alternatief voor het vissen met kunstaas. Zo kunnen we tijdens de gesloten tijd voor kunstaas tóch onze hobby beoefenen. Robert de Wilt van Visblad TV reist af naar de Waal bij Tiel. Hier gaan Robert en Bryan met de drijvende broodkorst achter de rivierwindes aan.

Hoe vis je met de drijvende broodkorst op winde?

Normaal gesproken start de gemiddelde roofvisser zijn visdag door direct te vissen. Bij het vissen op winde met de broodkorst wordt er eerst gevoerd om een mooie voerplek te creëren. Het is belangrijk om te beginnen met het voeren van de broodkorsten bij de stroomopwaartse kant van het krib. Op deze manier blijven de broodkorsten in de buurt van de voerplek en drijven deze niet van je weg maar juist naar je toe. Als tip geeft Bryan mee dat je sommige broodkorsten even nat moet maken zodat ze nét wat meer gewicht hebben. Op deze manier kun je ze verder gooien om zo een breder oppervlakte te voeren.

Bij het oppervlaktevissen op winde gebruikt je logischerwijs een kleiner stukje brood dan bij bijvoorbeeld het oppervlaktevissen op karper, Bryan geeft aan dat een stukje brood van ongeveer 2cm vaak voldoende is. Dit stukje broodkorst wordt dubbelgevouwen en door de haak heen gehaald. Zorg er voor dat de haakpunt zichtbaar is, maar dat deze niet te erg opvalt. Dit zou de omringende vissen af kunnen schrikken. Het brood dat Bryan gebruikt is tijgerwit of casinowit. Op een visdag gebruikt Bryan soms wel tot 3 verpakkingen met brood, dus zorg er ten alle tijden voor dat je genoeg brood bij je hebt.

Welk materiaal heb je nodig?

Voor deze visserij kun je prima een roofvisset gebruiken. Bryan gebruikt een lichte spinhengel van 2.40m lang. Deze hengel combineert hij met een molen in het formaat 3000 die is opgespoeld met 10/00 gevlochten hoofdlijn. Onderaan zijn gevlochten hoofdlijn knoopt Bryan een voorslag van nylon van 1.20m lang en hieraan wordt een karperhaakje in het formaat 8 of 10 geplaatst.

Waar kun je het beste drijvend op winde vissen?

De kribben langs de Waal, de IJssel, de Lek en de Maas zijn échte hotspots voor het vissen op winde met de broodkorst. Ook in de kleinere rivieren zoals de kromme Rijn en de kanalen kunnen er windes worden gevangen met deze techniek. Op de Waal heeft Robert bijvoorbeeld een prachtige winde van 51,5cm gevangen!

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.