Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Spinhengel

spinhengel kopen

De meeste vissers op roofvis vissen met een spinhengel. Maar wat is een spinhengel precies? En waar moet je op letten als je een spinhengel wil gaan gebruiken? Wij zetten een aantal weetjes voor je op een rij.

Wat is een spinhengel?

Een spinhengel is een werphengel die oorspronkelijk werd gebruikt om mee te spinvissen. Hierbij viste men vooral met spinners (en soms lepels) in niet te diep water zoals polders, vijvers, en beken. Nog steeds wordt de spinhengel hiervoor gebruikt. Maar met de opkomst van vele andere soorten kunstaas zien we dat hij inmiddels veel diverser wordt ingezet. Eigenlijk is de spinhengel een behoorlijke allround hengel geworden om mee te vissen met kunstaas. Ze zijn er in vele soorten en maten. Meestal is een spinhengel wel tweedelig, is hij voorzien van een kurk of EVA handgrip, en heeft hij niet meer dan 6 tot 8 ogen. De ogen hebben een gemiddelde grootte, zodat je behoorlijk ver met de hengel kan werpen.

Juiste spinhengel kiezen

Wie met een spinhengel gaat vissen heeft tegenwoordig een behoorlijke keuze. Bij het kiezen van de juiste hengel is het wel goed om op de lengte te letten. De meest gebruikelijke lengtematen zijn 2.10 meter, 2.30/2.40 meter, en 2.70 meter. De keuze voor de juiste lengte hangt vooral af van de plek waar je gaat vissen. Zijn de oevers dichtbegroeid of vis je in een stedelijke omgeving met weinig ruimte? En hoef je geen extreem verre worpen te maken? Dan is de 2.10 meter een goede keuze omdat deze door zijn beperkte lengte net wat makkelijker te hanteren is. Vis je daarentegen op open plekken op groot water (plassen, rivieren) waar je ver wilt werpen? Dan is een spinhengel van 2.70 meter een betere keuze. De 2.30/2.40 meter variant zit hier tussenin en is voor veel vissers een goed compromis. Let bij je keuze ook op de eventuele aanwezigheid van (veel) waterplanten zoals riet en waterlelies. Met een langere spinhengel ben je beter in staat om hier net overheen te vissen. Ook kan de gehaakte vissen wat beter sturen zodat ze uit de planten blijven.

Werpgewicht spinhengel

Iedere spinhengel heeft zijn eigen werpgewicht. Dit staat meestal op de hengel net boven de molenhouder. Het werpgewicht geeft aan wat het gewicht van het kunstaas is dat je met de hengel kan werpen. Zo is een spinhengel met een werpgewicht van 5 – 15 gram vooral bedoeld voor het vissen met licht kunstaas zoals spinners, kleine plugjes, en shadjes. Een spinhengel met een werpgewicht van 10 – 30 gram kan daarentegen beter worden gebruikt voor klein tot middelgroot kunstaas. Hier kan je ook prima een niet te zware plug van 10 centimeter mee vissen. Een spinhengel met een werpgewicht van 20 – 50 gram kan weer meer aan. Hier kan je ook zwaardere snoekspinners en grotere shads prima mee vissen. Gaat het werpgewicht boven de 50 gram? Dan kan je er ook de wat zwaardere soorten kunstaas mee werpen. Denk aan snoekpluggen van een centimeter of 15. Houd wel in de gaten hoe zwaar je kunstaas is. Dit komt echt niet op een gram meer of minder, maar het bepaalt wel of je het met je spinhengel prettig kan inwerpen.

Juiste molen en vislijn

Om prettig met een spinhengel te vissen is het belangrijk dat je er de juiste vismolen en vislijn bij gebruikt. Dit hangt vooral af van de lengte van de hengel. Een hengel van 2.10 meter wordt meestal voorzien van een molen in de maat 1000. Dit sluit prima aan. Een spinhengel van 2.30/2.40 meter gaat beter samen met een molen in de maten 2000 of 2500. Voor langere spinhengels, die vaak ook zwaarder zijn, zie je dat vissers sneller naar een molen in de maten 3000 of 3500 grijpen. Deze zijn zelf ook wat zwaarder en sluiten zo goed aan bij de langere spinhengel. Vergeet niet om ook je vislijn aan de hengel aan te passen. Een kleinere spinhengel gaat vaak samen met een lager werpgewicht, waardoor je een minder dikke vislijn nodig hebt. We hebben het hier vooral op een gevlochten vislijn, omdat deze minder rek heeft zodat je goed contact met je kunstaas houdt. Daarnaast zijn deze lijnen enorm sterk. Voor een 2.10 meter hengel met 10 – 30 gram werpgewicht volstaat gevlochten lijn met een dikte van 10/00 – 12.00. Een spinhengel van 2.30 meter met een werpgewicht van 20 – 60 gram heeft meestal genoeg aan een gevlochten lijn van ongeveer 13/00. Vis je met een 2.40 of 2.70 meter hengel met een werpgewicht van 40 -80 gram? Dan kan je gerust een 16/00 gevlochten lijn gebruiken.

In onze webwinkel hebben we diverse goede spinhengels. Hieronder zie je er een aantal opgenomen.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.