rapala

Rapala

Rapala is een fameus merk als het om kunstaas pluggen gaat. Het merk staat bekend om de pluggen waarmee sportvissers wereldwijd roofvis vangen. Maar waar staat Rapala precies voor, wat maakt Rapala pluggen zo bijzonder, en met welke pluggen wordt in Nederland en België erg goed gevangen?

Rapala geschiedenis

Rapala pluggen danken hun naam aan de Fin Lauri Rapala. Lauri was in de jaren 30 van de vorige eeuw een visser die met een bootje beroepsmatig met lijnen en natuurlijk aas de Finse meren beviste. Lauri kwam op het idee om zijn vislijnen niet met natuurlijk aas te beazen maar om van kunstaas gebruik te maken. Hij gebruikte hiervoor kurk en sneed hier een visvorm uit. Met aluminium folie aan de buitenkant bootste deze eerste plug een gewond visje na. Lauri testte het en kwam er achter dat je met dergelijke pluggen prima op roofvis kan vissen. Het succes van het kunstaas bleef niet onopgemerkt. Veel vissers wilden ook van de pluggen gebruik maken. Lauri besloot daarom om er samen met zijn vrouw een bedrijfje van te maken. Na de tweede wereldoorlog nam dit een grote vlucht. In plaats van kurk werd balsahout gebruikt en verschenen de pluggen in steeds grotere aantalen. Kenmerkend is dat alle pluggen van balsahout met de hand werden getest. Dit is voor een deel van de huidige collectie overigens nog steeds het geval. Met de grotere aantallen nam ook de aandacht van het buitenland toe, met name vanuit de Verenigde Staten. Hier is Rapala sinds de jaren 60 een enorm succes. Dit succes heeft zich in de loop van de jaren verspreid richting de andere delen van de wereld. Momenteel behoren de Rapala pluggen tot de bekendste pluggen ter wereld.

Rapala het bedrijf en haar aanbod

Inmiddels is het Finse Rapala een multinational met een beursnotering. Het bedrijf heeft tal van wereldwijde samenwerkingen met hengelsport en outdoor ketens. Het succes heeft het bedrijf vooral te danken aan de vangsten die sportvissers met het kunstaas boeken. Vissoorten die in Europa veel met de pluggen worden gevangen zijn onder andere snoek, baars, snoekbaars, forel en zalm. Gebaseerd op de ervaringen en feedback van sportvissers is het aanbod van Rapala pluggen de laatste tien jaar flink aangepast en uitgebreid.  De aangeboden pluggen verschillen onderling niet alleen in model en vorm, maar ook of het om zinkende, zwevende of drijvende pluggen gaat. Daarnaast komen er steeds meer pluggen met ratelaars in het assortiment voor. Dit zijn kleine kogeltjes die in een metalen hulsje zitten. Daardoor krijgt de plug een rammelend effect mee waardoor roofvissen hem nog sneller zullen opmerken. Naast pluggen biedt Rapala ook verwante producten aan zoals messen, onthaaktangen, schepnetten, vistassen, viskleding, en handenwarmers.}

Rapala pluggen die uitstekend vangen

In Nederland en België worden de Rapala pluggen ingezet om verschillen vissoorten te vangen. Als je gaat snoek vissen dan zijn de modellen jointed, de jointed X-rap, de shad rap en de super shad rap een aanrader. Met name de jointed heeft zich in wat ondiepere polderwateren keer op keer bewezen. De shad rap modellen worden vaak gebruikt bij het slepend op snoek. Voor snoekbaars vissen kan je succes boeken door de jointed shad rap, de super shad rap,  de clackin’ minnow, of de magnum countdown  te gebruiken. Al met al kies je dan voor diep duikende of zinkende modellen. Ben je van plan om te gaan baars vissen dan kom je bij de wat kleinere modellen uit. Pluggen die het dan goed doen zijn de x-rap shad, de clackin’ crank en de kleine (5cm of 7cm) versies van de jointed. Naast deze vissoorten zijn er ook Rapala pluggen die je prima kan gebruiken voor het forelvissen, (5 cm countdown), roofblei vissen (Rapala Jointed Shad Rap, x-rap, DT 4) en meerval vissen (super shad rap, countdown magnum, dep fat rap). De keuze hangt af van de vis die je wilt vangen maar zeker ook van de kenmerken van het viswater. Stem je keuze hierop af  en houd dus rekening houdt met de diepte, de stroming en de troebelheid van het water.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.