Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Paling vissen

paling vissen hengelsport

Wat zijn de beste manieren om te paling vissen? Paling is een geheimzinnige roofvis die zich in Nederland en  Vlaanderen best laat vangen. Met name in de zomer is  paling vissen een hobby van veel sportvissers. Wij zetten de belangrijkste dingen die je moet weten om met succes paling te vangen op een rij.

Technieken om te paling vissen

Paling is een roofvis bij uitstek. Paling bevindt zich vrijwel altijd op de bodem van het viswater. Daar zoekt hij naar voedsel. Op het menu staan muggenlarven, kreeftjes, wormpjes, slakjes, kleine mosselen, en visjes. Een oud Hollandse manier van paling vissen is peuren. Met peuren rijg je wormen op een dunne wollige draad en bundelt deze. Samen met een stuk lood bied je het geheel aan op de bodem van het viswater. Je gebruikt hierbij geen hengel maar een (peur)stok. Het idee is dat de paling in de wormen bijt en met haar tandjes in het draad blijft haken. Als je beet hebt dan haal je het geheel met één beweging binnen. De meeste hengelaars peuren echter niet op paling maar vissen met de werphengel met daaraan wormen of dood aas. Het voordeel van de werphengel is dat je je aas zonder enig probleem op verschillende plekken kan ingooien. Zo kan je het zowel dichtbij als op afstand proberen om paling te vangen. Als lijn kiezen we ten minste voor 26/00 nylon. Als je een paling beet hebt dan dril je deze niet moe, je probeert de paling zo snel mogelijk naar de kant te halen. Zo voorkom je dat de paling zich vast kan zwemmen. Wat betreft de periode van het jaar geldt dat je het beste paling kan vangen in de zomermaanden. Vooral de avonden en nachten in de maanden juli en augustus zijn goed om te paling vissen.

Paling vissen met de worm

De worm is van oudsher een uitstekend aas voor paling.  Je kan paling zowel met dauwwormen als met een trosje mestpieren vangen. Dauwwormen rijg je bij voorkeur op de haak. Hiervoor kan je het beste echte palinghaken gebruiken. Deze karakteristieke haken zijn dundradig,  hebben een relatief smalle haakbocht, en een lange steel om er voldoende aas op te kunnen rijgen. Palinghaken in de maten 4 of 6 volstaan voor de meeste situaties. Als je met mestpiertjes gaat vissen dan hoe je deze niet op de haak te rijgen, je kan er beter een paar op de haak prikken. Een trosje mestpieren is voor de meeste palingen een aantrekkelijke hap. En zoals we hierboven al zeiden is paling een bodemvis. Zorg dat je wormen op de bodem liggen. Dit kan door je dobber goed uit te loden of door met een schuifloodje op de bodem te vissen.

Paling vissen met een dood visje

Vooral grote paling is gek op kleine visjes of stukjes vis. Een klein dood voorntje is een prima aas voor grote paling. Maar ook met spiering of kleine sardines kan je paling vangen. Grote paling heeft vaak een wat bredere kop en heeft geen enkele moeite met kleine visjes. Gebruik bij het paling vissen met dode visjes wel een fluocarbon onderlijn in combinatie met een klein dregje. Er is bij het vissen met kleine dode aasvisjes altijd kans op snoekbaars. Om te voorkomen dat snoekbaars je lijn doorbijt na een aanbeet is een fluocarbon onderlijntje een must. Er wordt wel eens gezegd dat paling een aaseter is en dat je ook met deels verrotte visjes kan paling vissen. Niets is echter minder waar. Paling heeft een zeer sterk reukorgaan en prefereert zonder mee vers aas. Zorg er dus voor dat de visjes waar je mee vist goed vers zijn! Dit geldt overigens niet alleen bij het vissen op paling, maar ook als je met dode aasvisjes zou gaan snoekbaars vissen.

Paling vissen met beleid

De paling is veel in het nieuws geweest. Zowel de terugloop van de palingstand als de aanwezigheid van zware metalen in het vet in de paling hebben in Nederland als Vlaanderen ertoe geleid dat er voor paling een meeneemverbod is ingesteld. In Nederland is het voor sportvissers verboden om paling mee te nemen voor eigen consumptie. Vang je een mooie paling, zet deze dan terug in het water. Hopelijk kan de palingstand zich de komende jaren wat herstellen. Met behulp van vispassages en mogelijk zelfs aanvullende vangstbeperkingen zal de paling zich moeten herstellen zodat wij ook in de toekomst kunnen paling vissen.

Goede vismolens:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 70 11

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.