Kopvoorn vissen

kopvoorn vissen

Kopvoorn is een vis die in Nederland en Belgie steeds meer voorkomt. Vooral in stromend water tref je deze alles etende rover aan. Maar hoe kan je eigenlijk het beste kopvoorn vissen? Wij zetten een aantal tips voor succesvol kopvoorn vissen voor je op een rij.

Kopvoorn vissen plekken

Kopvoorn komt zowel in stilstaand als stromend water voor. Voor stilstaand water is wel de eis dat dit schoon en helder is. In stilstaand water zoekt kopvoorn vaak de oevers op en zoekt beschutting en voedsel onder overhangende struiken en bomen. Op deze plekken maar je dus relatief veel kans bij het kopvoorn vissen. Stromend water is van oudsher het domein voor de kopvoorn. Denk hierbij aan rivieren en beken. Goede plekken zijn hier de luwte van rotsblokken, eilandjes, kribben, en andere obstakels. Ook grindbedden en de grens van harde en wat zachtere stroming bieden goede kansen. En wat voor stilstaand water geldt, gaat ook voor stromend water op. Onder struiken en overhangende bomen is het ook hier goed kopvoorn vissen.

Kopvoorn vissen materiaal

De kopvoorn is een sterke vis met een torpedovormig lichaam. Kopvoorn vissen betekent dan ook dat je een werphengel gebruikt. Een lichte spinhengel is ideaal. Maar als er genoeg ruimte aan de oevers is kan je ook met een wat langere werphengel zoals een matchhengel op kopvoorn vissen. Gebruik hierbij een molen met een goede slip. Kopvoorn kan tot een centimeter of  60 uitgroeien en in deze grootte zullen ze je materiaal flink uittesten. Als lijn kan je het beste 16/00 tot 20/00 gebruiken. De haak voor het kopvoorn vissen dient dunstelig en sterk te zijn. Pas de grootte van de haak aan op het aas dat je gebruikt. Vergeet hierbij niet dat de kopvoorn een flinke bek heeft. Piepkleine haakjes hoef je dus niet te gebruiken.

Kopvoorn vissen aas

De kopvoorn is een alleseter. Hij wordt gevangen met brood, kaas, en zelfs stukjes fruit zoals kersen en bramen. Toch is de kopvoorn boven alles een roofvis. De meeste vissers gaan dan ook kopvoorn vissen met natuurlijk aas. Denk hierbij aan wormen, maden, en meelwormen. Maar ook met krekels en vliegen kan je goed kopvoorn vissen. Verder zijn de kenners het er over eens dat het beste aas voor grote kopvoorn klein kunstaas is. Kleine kunstaas pluggen, spinners en softbaits worden met succes ingezet om grote kopvoorn te vangen. Dit kunstaas dient dan wel klein te zijn. Denk aan plugjes van een centimeter of 5 zoals de Salmo Hornet of de kleine plugjes uit de reeks van de Spro Ikiru Crank, de lichtste spinners, en softbaits van 5 tot 7 centimeter. Dit soort kunstaas levert het beste resultaat op bij het kopvoorn vissen.

Kopvoorn vissen techniek

kopvoorn vissen kunstaas

Afhankelijk van het jaargetijde bepaal je hoe je op kopvoorn vist. In de zomer hebben kopvoorns extra oog voor de toplaag voor het water waar ze naar kleine visjes en insecten zoeken. Dan maak je goed kans als je ondiep vist met natuurlijk aas of met kunstaas de toplaag van het water verkent. Ook met de zogenaamde buldo dobber kan je dan goed kopvoorn vissen. Hiermee kan je ver ingooien en je vlieg, krekel of ander aas ondiep aanbieden. In de andere jaargetijden zitten de kopvoorns vaak dieper in het water. Je kan dan het beste kopvoorn vissen met de dobber en deze zo uitloden dat je tegen of net boven de bodem vist. Houd hoe dan ook rekening met het jaargetijde. Je zal merken dat je dan meer succes hebt bij het kopvoorn vissen.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.