Meerval vissen winter

meerval vissen winter

Meerval vissen is al jaren sterk in opkomst in Nederland en Vlaanderen. De vele vangsten tonen aan dat het vissen op meerval een serieuze tak van sportvissen is. Maar hoe kan je deze indrukwekkende roofvis vangen in de winter? In dit artikel geven wij je tips om ook in de koude maanden met succes te meerval vissen.

Winter stekken meerval vissen

De beste wateren voor het meerval vissen in de winter verschillen niet veel van de wateren in de zomer. Vis dus bij voorkeur op de grote rivieren zoals de Maas en de Rijn of ga bijvoorbeeld voor de bekende Westeinderplassen. Hier zit de meeste meerval en weet je zeker dat je ook kans maakt in het koude jaargetijde. Bij het meerval vissen in de winter is het wel extra belangrijk dat je echt op of in de buurt van de diepste plekken van het water vist. Wil de meerval zich in de zomermaanden met enige regelmaat naar de ondiepte begeven, in de winter zoekt hij de diepste punten op. Het is hier veelal wat warmer dan in de ondieptes en ook prooivis zoals voorn, brasem en kleine karper is hier in de winter te vinden. Zoek deze plekken door te peilen of een dieptemeter te gebruiken. Ook de randen van vaargeulen komen in aanmerking omdat ze de overgang naar de diepte markeren. Bij dit soort overgangen wordt vaak goed meerval gevangen. En als alternatief zou je aan warmwaterlozingen kunnen denken. Deze bieden, zeker in de grote rivieren, meer kans om succes te hebben bij het meerval vissen in de winter.

Tactiek meerval vissen winter

Met kunstaas op tempo vissen heeft in de winter weinig zin. De meerval is trager en neemt minder voedsel tot zich. Vaak ligt hij passief op de bodem te wachten. Het beste kan je met kunstaas in een rustig tempo het deel boven de bodem afvissen. Dit betekent dat je de meeste kans maakt met kunstaas pluggen die je langzaam binnen kan vissen. Gebruik hiervoor bij voorkeur pluggen met ratelende kogeltjes en/of opvallende kleuren. Deze brengen de meerval eerder in beweging. Maar ook met kunstaas shads kan je in de winter meerval vissen, zeker als je ze met kleine sprongetjes over de bodem binnenvist. En ook met natuurlijk aas kan je goed meerval vissen in de winter. Bied bijvoorbeeld met een dood aas montage een voorn, blei, of kleine brasem op de bodem aan. Ook net boven de bodem zou je kunnen vissen door een drijflichaam (dobber; stuk kurk) op je onderlijn te schuiven. Je kan het natuurlijke aas passief laten liggen of er af en toe wat beweging in brengen. Veel experts verplaatsen hun aas zo nu en dan. Daarmee vergroot je de kans dat je een meerval treft.  Naast aasvis zou je in de winter ook met een tros wormen kunnen meerval vissen. De meeste vissers geven echter aan dat wormen het net wat beter in de warmere jaargetijden doen.

Materiaal meerval vissen winter

Waar je op roofvissen vissoorten zoals baars en snoekbaars in de winter nog wel eens met ultralicht materiaal kan vissen kunnen we dat voor meerval niet aanraden. Gezien het gewicht van de meerval en de kracht van het stromende water waarin de meeste sportvissers meerval vissen zal je van dezelfde materialen als in de zomer gebruik moeten maken. Dat betekent een zeer stevige karperhengel of (liever nog) speciale meerval hengel van een meter of 3 of meer. Een grote molen met een uitstekende slip waar gevlochten vislijn met een dikte van ten minste 25/00 is gespoeld. Als onderlijn kan je dik fluorocarbon gebruiken met een trekkracht van tegen de 70 kg maar de meeste sportvissers gebruiken speciaal gevlochten meervalonderlijn met een vergelijkbare trekkracht. Oersterke dreggen en splitringen in combinatie met lood van 150 gram maken je uitrusting voor het meerval vissen in de winter compleet.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.