Vispas

vispas

Als je in Nederland gaat vissen heb je bijna altijd een vergunning nodig. Deze vergunning heet de vispas. Maar waarom heb je eigenlijk de vispas, welke soorten zijn er, en hoe kan je een vispas krijgen? Wij beantwoorden deze vragen hieronder.

Vispas waarde

De vispas is een nationale vergunning waar een lijst van wateren in staat waarin je mag vissen. Deze landelijke lijst wordt beschikbaar gesteld door alle visverenigingen en visfederaties in Nederland tesamen. Als je in het bezit bent van de vispas dan kan je met behulp van de landelijke lijst van viswateren aantonen dat je ergens mag vissen. Zo ga je een onbezorgde visdag tegemoet. Een andere reden dat je de vispas moet hebben is dat er veel goede dingen met het geld gebeuren dat je aan de vispas uitgeeft. Sportvisserij Nederland gebruikt het onder andere om de visstand te beheren, controles uit te voeren, en viswedstrijden te organiseren. Daarnaast gaat een deel van het geld naar de vereniging/federatie van de regio waar je de vispas hebt gekocht. Hiermee wordt niet alleen viswater uit de landelijke lijst onderhouden maar ook extra viswater dat niet in deze lijst staat. Jij krijgt, wanneer je de vispas bij een bepaalde verenging/federatie hebt gekocht, ook het recht om dit soort viswater te vissen.

Vispas soorten

Er zijn verschillende soorten vispassen. Zo zijn er op dit moment de vispas en de kleine vispas. Het verschil is dat je met de kleine vispas maar met 1 hengel mag vissen, niet mag nachtvissen, geen vis mag meenemen, en niet op roofvis mag vissen. Het laatste punt maakt de kleine pas eigenlijk niet geschikt voor de meeste bezoekers van onze website. Een ander verschil is dat er voor de jeugd ook de jeugdvispas is. Hiermee kan er onder begeleiding van een volwassene worden gevist. Ben je een jonge visser dan is de jeugdvispas waarschijnlijk erg interessant. Tot slot is er de zeevispas. Deze is niet verplicht omdat zeevissen in principe zonder vergunning kan maar geeft houders van deze pas de mogelijkheid om in aanvullende zeewateren te vissen. We raden je om, voordat je een vispas gaat aanschaffen ook even goed op de website van Sportvisserij Nederland te kijken. Hier vind je de meest recente informatie over de vispas.

Vispas kopen

De vispas kan je op verschillende manieren kopen. Het makkelijkste is om dit online via Sportvisserij Nederland te doen. Dit kan je via vispas.nl doen. Je krijgt de pas dan per e-mail naar je toegestuurd. Dat werkt handig en snel. Maar je kan ook in veel hengelsportzaken de vispas kopen. Ze verkopen deze dan aan je uit naam van een vereniging of federatie. Uiteraard kan je ook direct naar een vereniging of federatie zelf gaan om de vispas aan te schaffen. Zij zullen je graag verder helpen. Als je de vispas hebt gekocht krijg je niet alleen de pas, de landelijke lijst van viswateren, en een overzicht van extra regionaal waar je in mag vissen. Je krijgt ook nog eens twee keer per jaar het magazine Het Visblad gratis opgestuurd.

Vispas Belgie en Frankrijk

Ook voor populaire vislanden zoals Belgie en Frankrijk bestaat een soort vispas. In Belgie kan je kiezen uit een visvergunning voor Vlaanderen (Nederlandstalig) of voor Wallonie (Franstalig). Voor een vergunning in Vlaanderen kan je het beste naar de website van het agentschap voor natuur en bos gaan. Hier kan informatie krijgen over de vispas, die hier visverlof heet, en je kan hem online aanschaffen. Voor Wallonie kan je het beste naar het Maison Wallone de la peche gaan (www.maisondelapeche.be). Daar vind je alle informatie over een visvergunning in Wallonie. Voor Frankrijk, tot slot, raden we de website van de Federation Nationale de la Peche aan. Hier vind je alles over de regelgeving in Frankrijk en je kan eenvoudig online een vispas aanvragen.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.