Roofblei vissen

roofblei vissen kunstaas

Roofblei is een roofvis die steeds meer in onze wateren voorkomt. Met name op onze rivieren kan je uitstekend roofblei vissen. Maar waar je moet je op letten? Met onderstaande tips vergroot je de kans dat je deze mooie sportvis aan de schubben komt.

Roofblei vissen in stromend water

Met zijn torpedo vorm en krachtige lichaam is de roofblei een echte jager voor de stroming. Zoek deze prachtige sportvis dus op in rivieren. Grotere rivieren zoals de IJssel, de Grensmaas, de Lek, en de Maas bieden goede kansen bij het roofblei vissen. Zorg wel dat je zoveel mogelijk in de stroming vist. Rondom kribben, achter obstakels,  achter boeien, en bij versmallingen maak je een goede kans. Hier is de stroming extra snel en prooivisjes raken hierdoor sneller gedesoriënteerd. Met zijn uitstekende ogen maakt de roofblei hier gebruik van en slaat zonder twijfelen toe. In de winter zou je  ook bij havenhoofden en in havens kunnen roofblei vissen. Maar ook hier geldt dat je het beste de stromende delen van het viswater kan opzoeken.

Roofblei vissen op snelheid

De meeste roofvissen kan je prima verleiden door het kunstaas langzaam binnen te halen of het zelfs af en toe even stil te houden. Als je gaat roofblei vissen kan je dit juist beter niet doen. Roofblei houdt van snelheid. Haal het kunstaas dus zeker niet te langzaam binnen maar houd de snelheid er in. Hierdoor heeft de roofblei geen tijd om na te denken als het kunstaas voorbij komt en zal hij sneller toeslaan.

roofblei vissen plug

Roofblei vissen kunstaas

Roofblei jaagt op kleine visjes.  Het beste kan je dan ook met klein kunstaas vissen. Favoriet zijn kleine pluggen zoals de Salmo Thrill, De Fox Rage Slick Stick, de Salmo Hornet, kunstaas lepels en spinners zoals de tailspinners van SpinMad en de ASP spinner. Al te lompe, bolle pluggen worden niet snel voor roofblei vissen gebruikt. Deze kan je namelijk niet echt snel binnenvissen. Beter is het om voor meer standaard modellen te gaan. Denk hierbij ook aan pluggen met kogeltjes erin. Deze zogenaamde ratelaars kunnen het erg goed doen. En als de roofblei aan de oppervlakte jaagt dan zou je ook met poppers kunnen vissen. Deze oppervlakte plugjes hebben menig roofblei opgeleverd. Lepels en spinners zijn ook een prima aas om mee te roofblei vissen. Ze schitteren door het water en de slankere modellen maken snel binnenvissen zonder meer mogelijk.

Materiaal voor roofblei 

Om te roofblei vissen kan je het beste een spinhengel van een meter of 2.50 gebruiken. Hiermee kan je prima met het hierboven beschreven kunstaas vissen. Een soepele molen met een goed werkende slip is daarbij een absolute must. De roofblei is misschien wel de sterkste roofvis in onze wateren en de slip zal zijn vluchtpogingen moeten opvangen. Als lijn bij het roofblei vissen heb je de keuze tussen nylon en dyneema (gevlochten lijn). Bij nylon is 26/00 aan te raden. Ga je voor dyneema dan is een 10-ponds lijn prima. Vergeet niet een fluocarbon onderlijntje te gebruiken. Dit is niet alleen nodig om de roofblei minder alert te maken (fluocarbon zie je onder water nauwelijks) maar ook om onbedoelde aanbeten van roofvissen met veel tanden zoals snoeken te verzilveren.

Het onderstaande kunstaas vangt goed roofblei:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.