Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Basics voor het dropshot vissen

De dropshot  techniek. Vaak denken mensen dat dit alleen maar een ‘finesse’ techniek is waarmee je met kleine softbaits en dunnere lijnen kleinere vissen vangt.  Simon Torenbeek bewijs het tegendeel met een paar mooie vangsten. Simon legt in deze video alles uit over de dropshot rig. Bijvoorbeeld  hoe je een dropshot rig kan maken, welke materialen je daarvoor nodig hebt, hoe je moet vissen en hoe je jouw dropshot rig kan aanpassen aan de omstandigheden

Montage en materiaal

Om zelf een dropshot rig te maken, heb je een dropshot loodje, fluorocarbon, een softbait en een haak nodig.  Om te beginnen schuif je de haak over de lijn. Zorg ervoor dat er genoeg lijn overblijft onder de haak, dat is waar later het loodje op wordt bevestigd. Daarna maak je een lus boven de haak en haal je de haak drie of vier keer door de lus heen. Je trekt voorzichtig de knoop vast, zorg ervoor dat je de knoop eerst nat maakt. Dit doe je om te zorgen dat de knoop goed vast zit en niet beschadigt.  

Het loodje dat Simon gebruikt is zo licht mogelijk, maar tegelijkertijd zo zwaar als nodig is. De omstandigheden in het water kunnen plots veranderen(wind en stroming) waardoor je een zwaarder of juist lichter loodje zal moeten bevestigen aan je dropshot rig. Dropshot loodjes komen in allerlei soorten en maten. Over het algemeen maakt de vorm van het loodje niet uit, zolang het gewicht maar goed is. De dropshot loodjes hebben een sluiting bovenaan waar je gemakkelijk je lijn in kan bevestigen. Voor de zekerheid maakt Simon nog een simpele knoop om zijn lijn nog vaster te zetten.

Softbaits komen in allerlei verschillende grootten, kleuren en vormen voor. Het type softbait dat Simon graag gebruikt heeft een V-staart en ook gebruikt hij graag softbaits met een kleine schoepstaart. Ook wormen en andere creature baits kunnen de klus klaren op de dropshot rig. Dropshot haken komen in verschillende maten voor. De grootte van de haak hangt vooral af van de grootte van het softbait die wordt gebruikt.

Je kunt jouw softbait op verschillende manieren monteren op de haak.  Eén manier is om de haak vanaf onderen door de neus van het softbait te halen. Op deze manier heeft het softbait veel vrije beweging in het water. Als je de hengeltop beweegt, zal het softbait dan een wat langzamere actie hebben in het water. Als je de haak bevestigt zoals een jighead, zal deze veel actiever bewegen onderwater als je met de hengeltop beweegt.

Hoe vis je met de dropshot techniek?

Er zijn veel verschillende manieren waarop je met de dropshot techniek kunt vissen. Je kunt bijvoorbeeld verticalen onder je visboot, of als een ‘dead rod’ op de hengelsteun. Simon geeft de voorkeur aan het werpend vissen met een spinhengel. In de zomer vist Simon relatief snel met de dropshot techniek. Als je een plek vindt waar veel vis aanwezig is, kun je jouw dropshot rig laten stoppen op deze plek en deze plek compleet uitvissen. In de winter vist Simon graag relatief traag met de dropshot rig. Soms laat Simon zelfs zijn loodje op de bodem liggen en geeft hij voorzichtig een paar tikken met zijn hengeltop zodat zijn softbait op dezelfde vierkante meter blijft zwemmen. Wat voor de één werkt, werkt niet per se voor de ander. Om die reden is het belangrijk om zelf te blijven experimenteren met de presentatie van jouw dropshot rig en jouw technieken. 

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.