Bot vissen winter

bot vissen winter

Bot vissen kan je het hele jaar langs onze kust vangen. Toch is er in de winter een aantal zaken waar de zeevisser bij het bot vissen rekening mee kan houden zodat ook dan goed bot wordt gevangen.

Bot vissen stekkeuze

In de lente is de bot langs onze hele kust op relatief ondiep water te vangen. In de winter zoekt de bot net als de meeste andere vissen dieper water op. Dit betekent dat we bij het bot vissen zullen moeten zorgen dat er ver wordt ingeworpen. Pieren en strekdammen lenen zich hier uitstekend voor. Daarnaast is het de moeite waard om de kanalen en wateren in de gaten te houden waar de grote zeevaart actief is. Hierbij doelen we bijvoorbeeld op de regio Rotterdam (Europoort). Het water is hier erg diep waardoor de kans groot is dat de bot zich hier in de winter in scholen terugtrekt. Hier kan je in de winter prima op bot vissen.

Aaskeuze bot vissen

De bot staat bekend om de diversiteit van zijn menu. Zeepieren, zagers kleine visjes, zagers, krabjes, garnalen, kreeftjes. Eigenlijk eet de bot alles wat hij op de bodem tegen komt. Om te bot vissen zijn zeepieren en zagers veelal favoriet. In de winter moeten we ons wel realiseren dat stukjes makreel het wel eens erg goed kunnen doen. Het olieachtige van de makreel valt dan bij de bot erg in de smaak. Wel is het zo dat we in de winter niet moeten overdrijven met de grootte van het aas. Wil de bot in warmere maanden nog wel eens op groot aas worden gevangen (visjes van 15 cm), in de winter mag het aas bij het op bot vissen minder groot zijn. Ook met zeevis kunstaas kan je bot vissen, al hoewel dat in de wintermaanden iets minder vaak gebeurt.

Bot vissen materiaal

Bot vissen kan je in principe met iedere niet al te slappe werphengel. Strandhengels, karperhengels, spinhengels, allen volstaan. Als er sprake is van veel stroming in het water dan is het wel van belang een hengel te kiezen die een loodgewicht van 100 gram kan werpen. Als lijn kiezen we voor 30/00 a 35/00 nylon, eventueel met een wat dikkere onderlijn of (indien er veel rotsen/stenen aanwezig zijn) voorslag. De paternoster (met afhouders) met 3 haken wordt het meest gebruikt om mee te bot vissen, waarbij platvishaken in de maken 4 of 2 een goede maat voor bot zijn. Omdat de bot in de winter door het koudere water wat minder op rooftocht zal gaan, is het te overwegen om bij het maken van de materiaalkeuze wat lichter te gaan. De keuze voor de hengels om mee te bot vissen zal hier niet door worden beïnvloed, en evenmin de keuze voor het lood. De dikte van de lijn, en dan met name de onderlijn, en de grootte van de haken verdienen wel wat heroverweging. Als het water het toelaat (niet teveel rotsen, stenen) dan is een lijn van 30/00 met wat kleinere haken (maat 6 of 4) in de winter een goede oplossing.

Zeevis kunstaas:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 07 97 011

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.