Zeevissen

zeevissen

Zeevissen is zonder twijfel één van de mooiste takken van hengelsport. Onze kust biedt tal van mogelijkheden om zeevissen als hengelsport te bedrijven.

Zeevissen vanaf de kust

Zeevissen kan in Nederland en België naar hartelust. Talloze stranden, dammen, strekdammen, pieren en havens kan je gebruiken om te zeevissen. De vissoorten die je met deze manier van hengelsport vangt zijn wijting, gul, paling, zeebaars, bot, schol, tong, makreel en haring. Op de meeste plaatsen waar je gaat zeevissen zal je wel een eindje in moeten gooien. Vandaar dat lange hengels en een flinke molen bij zeevissen een must zijn. Goede strandhengels volstaan in de meeste situaties. Deze kan je bij de meeste hengelsport specialisten wel vinden. Omdat de meeste vissen op of bij de bodem zitten, vang je het meeste als je met lood op de bodem vist. Het beste aas dat de zeevisser kan gebruiken zijn zeepieren en zagers. Deze kan je zelf steken of kopen bij een hengelsportzaak. Ook met krabjes, stukjes vis en inktvis kan je goed zeevissen.

Zeevissen vanuit de boot

Als je echt grote zeevis wilt vangen dan kan je het beste met de boot gaan zeevissen. Via diverse charters boek je dan een dagje zeevissen. Hengels en aas zijn meestal aan boord of je neemt je eigen spullen mee. Het voordeel van het vissen vanuit een boot is dat je bij de wrakken kan komen die wat verder uit de kust liggen. Hier komen veel zeevissen op af zoals kabeljauw, platvis, makreel en grote zeebaars. Je maakt dan kans om een grote zeevis te vangen. Zeevissen vanuit de boot is echte hengelsport omdat je de vissen vaak uit de diepte omhoog moet takelen. Dat is echt even sporten. Gelukkig worden echte boothengels gebruikt, deze zijn niet erg lang meer wel zeer sterk zodat je veel kracht kan zetten. Goed aas waar je zeevis vanuit de boot mee vangt zijn zeepieren en zagers. Ook maken steeds meer zeevissers gebruik van zeevis kunstaas. Vooral met shads word veel vanuit de boot gevist. Deze gummy-achtige imitaties van visjes laat je met schokjes over de zeebodem stuiteren. Vissen als zeebaars, gul en kabeljauw zijn er gek op.

Spullen om mee te zeevissen

De zeevisser heeft een aantal keuze te maken voor de hengelspullen die hij meeneemt of aanschaft. Ten eerste is dit de keuze voor de hengel. Bij het zeevissen vanaf de kust zijn lange hengels aan te raden. Hier gooi je namelijk verder mee. Bij het zeevissen vanuit de boot kan je beter een kortere stevige hengel kopen. Het aanbod aan hengels voor de zeevissers is enorm. Laat je door je hengelsportwinkel goed adviseren. Ten tweede zal de zeevisser een keuze voor lijn, lood en haken moeten maken. Over het algemeen geldt dat 35/00 tot 40/00 een goede lijndikte is. De zwaarte van het lood hangt af van de situatie. Is er weinig stroming dan kies je wat lichter lood (100-150 gram) maar als het erg stroomt dan kan je gerust zwaarder gaan (tot wel 250 gram). Let er wel op dat je hengel het gewicht van het lood kan hebben. Wat betreft de haken kan je het beste zeevishaken kopen. Deze zijn goed bestand tegen het zoute water en erg sterk. Ten derde is het keuze van het aas doorslaggevend. Kijk goed welke zeevissen je wilt vangen en stem je aas daarop af. Zorg ook dat je goed vers aas hebt, dan maak je de beste kans om een vis bij het zeevissen te vangen.

Zeevis kunstaas:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 07 97 011

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.