Wijting vissen
Wijting krijgt van zeevissers veel aandacht in de winter, vooral omdat vissoorten zoals gul en zeebaars zich dan met zeevis kunstaas minder makkelijk laten vangen. Toch is wijting het hele jaar een prima sportvis. Maar hoe en waar kan je het beste wijting vissen?
Goede plekken wijting vissen
Vanaf de kust kan je het beste wijting vissen vanaf pieren, kades en havenhoofden. Bekende plekken om te wijting vissen zijn de pier bij Scheveningen, de pier bij IJmuiden, en havenhoofden en kades aan het Callandkanaal en de nieuwe Waterweg. Wijting laat zich ook vanaf het strand vangen maar hier maak je in de winter wel de beste kans in het donker (avond). In de zomermaanden komt de wijting dichter bij de kust en wordt deze mooie sportvis met enige regelmaat ook overdag vanaf het strand gevangen.
Wijting vissen materiaal
Lange strandhengels van een meter of 4 a 5 met een flinke zeemolen vormen de basisuitrusting voor het wijting vissen. Belangrijk is dat er ver kan worden ingeworpen en dat de molens zorgen dat de vis snel kan worden binnengehaald. De meeste vissers zijn het er over eens dat zeepieren en zagers het beste aas zijn om wijting mee te vangen. Maar ook met stukjes vis (makreel) kan je wijting vangen. Als montage maken we gebruik van gestroomlijnd lood waar we ver mee kunnen werpen (gewicht: een gram of 100 a 150), lijn met een dikte van 30/00 of 35/00, een paternoster, en haken in de maten 1/0 of 2/0. Omdat we op de top vissen, dat wil zeggen we zien aan rukjes aan de top dat we beet hebben, is een goede hengelsteun bij het wijting vissen een absolute must.
Nuttige tips wijting vissen
Zorg er bij het wijting vissen voor dat je de lijn en onderlijn regelmatig controleert. Zeker als er veel rotsen in het water liggen dan bestaat de kans dat je lijn wat beschadigt. Dan liever geen risico nemen en het spul vervangen. Een andere tip heeft meer met tactiek te maken. Je weet nooit van tevoren wat die dag op het menu bij de wijting staat. Neem dus verschillende aassoorten mee en wissel deze bij het wijting vissen af. Zodra je hebt gevonden waar de wijting voor gaat, dan blijven we hier natuurlijk bij. Wees ook niet te zuinig met de hoeveelheid aas die je bij je hebt. Het is beter om het aas met enige regelmaat te verversen. En zeker als de wijting ‘loopt’, dan vliegen de zeepieren en zagers er zo door heen. Tot slot, het kan zo zijn dat je veel rukjes aan de hengeltop ziet maar dat bij het binnenhalen er geen vis te bekennen is. Mocht dit zo zijn, dan zou je bij het wijting vissen van aas kunnen wisselen maar ook het kiezen voor een iets kleinere of een iets grotere haak wil dan nog wel eens helpen. Het is het proberen waard.