Schar vissen winter

schar vissen winter

‘ Wintertijd is scharrentijd’ is een oeroude vissersspreuk. In tegenstelling tot veel van de andere zeevissen langs onze kust, kan je in de winter prima schar vissen. Zowel vanaf de kant als vanuit de boot kan men de schar in het koude jaargetijde aan de schubben komen.

Schar vissen vanaf de kant

Bij het schar vissen vanaf de kant in de winter is het goed om te weten dat de schar een duidelijke voorkeur heeft voor dieper water. Dit betekent dat we op zoek moeten gaan naar pieren (IJmuiden), havenhoofden (Scheveningen) en diepe kanalen (oostelijke zijde maasvlakte, Caland kanaal). Het is niet zo dat we bij het schar vissen op deze plekken niet hoeven te werpen.  Integendeel, zie deze plaatsen als goede mogelijkheid om bij dieper water te kunnen komen. Het is dus wel van belang dat er ver geworpen gaat worden. Om dit mogelijk te maken zijn een lange (strand)hengel met een flink volgespoelde grote zeemolen een must.

Schar vissen vanuit de boot

Vanuit een boot zijn de diepe wateren waar de schar zich bevindt uitstekend te bereiken. Omdat de schar een bodemvis is vissen we uiteraard ook bij het schar vissen vanuit de boot op de bodem. Wat kalmere dagen bij het schar vissen vanuit de boot zijn wel aan te raden. Een ruwere zee met golven van meer dan een meter zijn niet alleen minder aangenaam voor de visser; de schar laat zich in dit soort omstandigheden veel minder goed vangen. Bij charterboten kan je veelal hengels om mee te schar vissen huren. Als je een eigen hengel meeneemt denk er dan aan dat een gewone strandhengel of een wat kortere boothengel ergens tussen de 3 en 3.50 meter.

Aas en montage schar vissen

Op schar vissen kan met zeevis kunstaas, maar natuurlijk aas zoals zeepieren en zagers werken in alle eerlijkheid het beste. Verse zeepieren zijn hierbij wenselijk, terwijl zagers gerust enkele dagen tot een week oud mogen zijn. Gebruik een aasnaald om de zeepieren en zagers op de haak te zetten. Als montage kiezen we bij het schar vissen voor een paternoster met daaraan 3 platvishaken in de maten 3 of 4. Bij het schar vissen vanuit de boot zijn afhouders bij de paternoster aan te raden. Dit voorkomt dat de boel in de war draait; iets wat door een stevige getijdenstroom kan gebeuren. Een nylon hoofdlijn van 30/00 a 35/00 en een voorslag (lange onderlijn) van enkele meters met een dikte van 50/00 volstaan. Het lood moet een gewicht van rond de 150 gram hebben als er vanaf de kant wordt gevist terwijl er vanaf de boot tot aan 250 gram kan worden gebruikt.

Zeevis kunstaas:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.