Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Stalen onderlijn

stalen onderlijn 1

Vis je op roofvissen met tanden zoals snoek en snoekbaars? Dan is een stalen onderlijn een must. Wij horen veel tevreden verhalen over deze onderlijnen en hebben ze ruim in ons assortiment. Hieronder beschrijven we deze onderlijn en geven je enkele tips om hem zo optimaal mogelijk te gebruiken.

Stalen onderlijn

De stalen onderlijn staat bekend om zijn hoge mate van betrouwbaarheid en slijtvastheid. Dit moet ook wel want bijvoorbeeld snoek heeft maar liefst honderden grote en kleine tanden in zijn bek. Je wilt niet dat deze je vislijn doorbijten wanneer je beet hebt. Stalen onderlijn wordt meestal van een aantal dunne gevlochten draden gemaakt. Het krijgt dan bijvoorbeeld de aanduiding 1×7. Dit betekent dat er 7 dunne stalen draden zijn gebruikt om hem te maken. Het voordeel van het gebruik van dunnen stalen draden is dat de onderlijn erg soepel wordt. Je kunstaas beweegt daardoor erg natuurlijk door het water en wordt niet door een stugge onderlijn gehinderd. Vaak wordt er ook nog van een coating gebruik gemaakt. Dit kan extra bescherming bieden en voor meer slijtvastheid zorgen. Als de onderlijn van roestvrijstaal is gemaakt (meestal het geval) dan heeft een coating wat ons betreft niet altijd een meerwaarde. Belangrijk is wel dat de wartel en speldwartel van ijzersterk materiaal zijn gemaakt. Hier komt heel wat kracht op te staan als je een grote vis haakt. Bovendien is het prettig dat de speldwartel je makkelijk van kunstaas laat wisselen. Voor de meeste onderlijnen geldt dit wel.  

Tips stalen onderlijn

  • Stalen onderlijn is er in verschillende varianten. Welke je kiest hangt vooral af van de vissoort waar je op vist en de omstandigheden aan het water. Vis je bijvoorbeeld op baars of roofblei? Dan heb je altijd kans dat je een snoek haakt. Dan is het vaak toch handig om een stalen onderlijn te kiezen. Omdat je kunstaas voor baars en roofblei vaak wat kleiner is volstaan een onderlijn van een centimeter of 25 en hij hoeft ook niet te dik te zijn. Een trekkracht van 6 a 9 kilogram is dan meer dan voldoende.
  • Vis je met groot kunstaas op grote snoek of snoekbaars? Dan is een wat langere stalen onderlijn met flink wat trekkracht het beste. Denk gerust aan een onderlijn van 30 tot 40 centimeter. en de trekkracht mag dan 12 kilogram of meer zijn.
  • Check bij het vissen de stalen onderlijn regelmatig. Zit de speldwartel nog goed? Zitten er geen knikken of beschadigingen in? Door dit te controleren en eventuele beschadigingen tijdig te ontdekken voorkom je dat een mooie vangst verloren gaat. Zeker na de vangst van een flinke vis kan het geen kwaad om een extra check uit te voeren. Dit is ook iets wat Sportvisserij Nederland aanbeveelt.

Alternatieven

  • Een fluorocarbon onderlijn. Als je een onderlijn zoekt die nauwelijks zichtbaar is onder water dan moet je een fluorocarbon onderlijn van Spro eens proberen. Ook deze is speciaal gemaakt voor het vissen met kunstaas.
  • Tegenwoordig is er ook goede onderlijn van titanium. Dit is wat duurder maakt het heeft een flinke trekkracht bij een dunne diameter.

De onderstaande stalen onderlijn raden wij aan:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.