Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Doodaas vissen met Tamme Smit

Het wordt koud boven- en onderwater en dat kan maar één ding betekenen… Doodaas vissen! In de koude wintermaanden wordt deze visserij steeds populairder. Tamme Smit neemt jullie een dagje mee om de technieken die hij gebruikt uit te leggen. Zodoende vangt hij nog een paar mooie exemplaren om te bewijzen dat deze visserij écht werkt!

Door de koude temperaturen trekken veel vissen naar havens of andere luwe plekjes toe. Tamme stapt zijn boot in om deze plekjes op te zoeken en hier een paar mooie snoeken te vangen. Doodaas vissen kan zowel uit de boot als vanaf de kant, maar de moeilijk te bereiken stekken bevissen gaat nét wat gemakkelijker af met de boot dan vanaf de kant. Het water waar Tamme met doodaas gaat vissen is een groot meer met een stuk of drie kleine haventjes.

Een belangrijke vistip

De volgende tip kan het verschil maken tussen vangen en niet vangen bij het doodaas vissen.  Je bent in de natuur vast wel eens een dode vis tegengekomen. Of dat nou een voorn of een brasem was, iedere vis heeft het. Ik heb het over de luchtblaas. De luchtblaas van de vis zorgt ervoor dat deze drijft wanneer die dood is. Om de vis een ‘natuurlijke’ uitstraling te geven als deze op je haak zit, zal je de luchtblaas door moeten prikken. Doe je dit niet, dan drijft je aasvis naar boven en zal een snoek deze waarschijnlijk links laten liggen.

Doodaas vissen montage

Eenmaal doorgeprikt, zal Tamme deze vis op de haak plaatsen. Aangezien de aasvis die hij gebruikt in dit voorbeeld aardig groot is, kiest hij voor twee dregjes. Één dreg doet hij door de rug, de andere door de kop. De reden hiervoor is dat de snoek het aas altijd vanaf de zijkant aanvalt, waarna de snoek het aas zodanig draait dat de kop van de aasvis als eerste naar binnen gaat. Om deze reden kun je direct aanslaan als je ziet dat een snoek er met jouw doodaas ervandoor gaat. 

De montage die Tamme voor het doodaas vissen gebruikt is heel simpel, maar erg effectief. Hij begint met twee stoppers. Twee stoppers naast elkaar zorgt ervoor dat deze minder gemakkelijk over je lijn glijden. Zorg ervoor dat de stoppers ongeveer 20 á 30 lager dan de totale diepte van het water op je lijn gemonteerd zitten. Dit betekent dat als het water 1.60m diep is, de stoppers op 1.30m á 1.40m op je lijn gemonteerd moeten zitten. Na deze twee stoppers monteer je één kraal, zorg wel dat deze niet door de top van de hengel komt. Daaronder plaatst Tamme een warteltje met daaraan gemonteerd een dobber voor doodaas, zodat het wisselen van de dobber een stuk gemakkelijker wordt. Daarna plaatst Tamme een quick change loodje zodat ook deze gemakkelijk te verwisselen is.

Het loodje beweegt vrij op de lijn, daardoor kan deze tegen de wartel van je onderlijn botsen en zou je knoop kunnen beschadigen. Om deze reden plaatst Tamme nog een rubbertje op de wartel om zo de knoop te beschermen. Daarna komt de onderlijn, tamme gebruikt hiervoor een stinger

Welke stekken zoek je op bij het doodaas vissen?

Vaak zal de snoek zich in ondiepe stukken bevinden met veel beschutting. Tamme ziet een kans en laat deze niet lopen. Hij ziet een stilstaande boot waar een schooltje aasvis achter ligt. Hij gooit niet te hard in met de grotere aasvis, anders heb je een grote kans dat de aasvis losraakt van de dreggen en dat zou zonde zijn. Bekijk onze tips als het gaat om de beste stekken om met doodaas te vissen!

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.