Streetfishing materiaal

streetfishing snoekbaars

Streetfishing wordt door veel kunstaas vissers met plezier gedaan. Met licht materiaal vangen ze hele mooie baars, snoek, snoekbaars en andere roofvis. Maar wat voor kunstaas, hengel, molen, en lijn kan je het beste gebruiken om te gaan streetfishen? Wij schreven er een stukje over.

Kunstaas streetfishing

Het idee achter streetfishing is dat je in steden actief op zoek gaat naar roofvis. Op de plekken waar je roofvis verwacht zet je kunstaas in. Welk kunstaas kan je dan het beste gebruiken? Op zich kan je elk kunstaas gebruiken wat je ergens anders ook zou gebruiken. Toch zie je dat een aantal soorten kunstaas favoriet zijn bij de streetfishers. Ten eerste zijn dit softbaits. Vooral shads en wormimitaties worden veel gebruikt. Ten tweede worden ook kunstaas pluggen vaak gebruikt. Denk dan vooral aan niet te grote plugjes. Streetfishing doe je namelijk vooral met wat kleiner en dus lichter materiaal. Ten derde zie je ook dat jerkbaits kunnen worden gebruikt. Vooral de wat kleinere zinkende jerkbaits zorgen voor mooie vis. En voor wie van wat klassieker kunstaas houdt zijn er natuurlijk ook nog de kunstaas spinners. Ze worden iets minder vaak voor streetfishing gebruikt maar juist dat maakt ze onverwachte vangers.

Kunstaas afwisseling

Omdat je bij streetfishing op verschillende plekken zult vissen, is de kans groot dat je ook echt verschillende soorten kunstaas nodig hebt. Zorg dus voor een gevarieerd assortiment en neem ook verschillende kleuren kunstaas mee! Vergeet ook de diepte van het water niet. Sta je net bij een stukje stadswater te werpen, dan is de kans groot dat het er hooguit 1.5 meter diep is. Loop je door richting een kanaal of grachtje waar ook boten varen, dan kan het zomaar ineens een meter of drie zijn. Daarom  kun je er het beste voor zorgen dat je softbaits, pluggen, spinners en jerkbaits bij je hebt die op verschillende dieptes inzetbaar zijn. Koop niet teveel van één type spinner, plug of jerkbait in dezelfde kleur, maar varieer en koop juist verschillende kleuren en soorten van klein kunstaas. Deze variatie zorgt er ook voor dat je elk type roofvis aan de hengel kunt verwachten, en dat maakt streetfishing juist zo leuk.

streetfishing centrum

Streetfishing hengel

Het gaat bij streetfishing voor een groot deel om de sport. Daarbij wil je actie aan de lijn en hoef je geen zwaar kunstaas over hele grote afstanden te werpen. Dit betekent dat je geen zware werphengel met een hoog werpgewicht nodig hebt. Een korte spinhengel, jighengel, soepele jerkbaithengel, of lichte baitcasthengel met een werpgewicht tot een gram of 30 is vaak meer dan voldoende. Er zijn ook ultralichte hengels die een gram of 10 kunnen werpen, maar die gebruiken we zelf liever niet als er kans is op grote vis. Verder is het erg handig als je de hengel gemakkelijk mee kunt nemen omdat je je zo makkelijk kan verplaatsen. Let er daarom op of de hengel uit meerdere delen bestaat of juist uit één geheel, wat het lastiger maakt om hem mee te nemen.

Molen en lijn streetfishing

Bij een niet te zware wat soepele hengel hoort een niet te zware vismolen. Meestal zie je dat voor het streetfishen een universele, niet te grote molen (maat 500 of 1000) wordt gebruikt. Deze dient wel een goede slip te hebben. Een kleine baitcaster of reel zou overigens ook een goede keuze zijn, maar combineer deze wel met een bijpassende hengel. Zorg verder voor een dunne gevlochten vislijn die toch ook voldoende trekkracht heeft. Een gevlochten lijn van 12/00 of 14/00 is voor het streetfishen vaak prima. Vis je in de buurt van obstakels of verwacht je hele zware vis, dan is 16/00 wellicht een betere keuze. En omdat er altijd kans is op vis met een bek vol tanden mag ook een onderlijn niet ontbreken. Een soepele dunne stalen onderlijn heeft de voorkeur, terwijl fluorocarbon onderlijn ook een prima keuze is.

Video

Bekijk hieronder de video van Fox Rage over streetfishing in Utrecht.

Een greep uit ons mooie kunstaas assortiment:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 07 97 011

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.