5 tips voor het succesvol vissen op roofvis

In deze video geeft Evert Oostdam jou 5 tips mee om succesvol te kunnen vissen op roofvis. Op forums worden vaak vragen gesteld zoals: Weet iemand nog een goede stek? Hoe moet ik snoekbaars vangen? Wees gerust, de ervaren Evert Oostdam geeft antwoord op jouw vragen.

Weet waar je de roofvis kan vinden

Op het internet is er zat informatie te vinden over waar de roofvis zich bevindt in welk seizoen. Evert let hierbij ook goed op het soort vis dat hij wilt vangen. Als hij snoek wil vangen, richt hij zich vooral op ondiep, helder water met veel waterplanten. Deze planten bevinden zicht vaak in de buurt van taluds, waar je over het algemeen prima snoek kan vangen.

Als Evert zich richt op snoekbaars dan zoekt hij vaak het iets diepere water op, bij voorkeur met een beetje stroming. Om die reden is het vaak op de rivieren prima snoekbaars vissen. Snoekbaars houdt van troebel water en ook daar voldoen de meeste grote Nederlandse rivieren aan..

De baars is een vis die in zich scholen verplaatst in het water. Baarzen zijn op veel plekken in het water te vinden. Ze kunnen zich diep in de waterplanten hebben verstopt op zoek naar prooien. Maar ook onderaan het talud of juist bovenop het talud kan je ze vinden.

Roofblei is gek op stroming. Hoe harder het stroomt, hoe beter. Rondom kribben waar het water er echt omheen kolkt, is het vaak een ware hotspot om roofblei te vangen.

Weet waar de aasvis zich bevindt

Als je vist op roofvis, is het belangrijk om te weten waar de aasvis zich bevindt. Wanneer Evert zijn boot in het water laadt, vaart hij niet als een malle direct naar zijn stek toe. Hij kijkt eerst rustig op zijn dieptemeter om de aasvis te spotten. Het is belangrijk om te weten op welke hoogte zij zich bevinden zodat hij dat later door kan vertalen naar de stekken waar hij van plan is om te vissen. Heb je geen dieptemeter? Geen probleem. Let eens op de natuur om je heen. Zie je aalscholvers of futen? Dan betekent dit waarschijnlijk dat er aasvis in de buurt is.

Het invloed van het weer op de roofvis

Het weer is een cruciale factor in het gedrag van de roofvis. Vaak is het zo dat de roofvis zo goed als inactief is in de volle zon. Als je overdags gaat roofvissen in de volle zon, is de kans groot dat je met lege handen thuis komt. Kies er daarom voor om vroeg of zo laat mogelijk de deur uit te gaan. Naast de zon en de bijbehorende temperatuur speelt ook de stroming mee in het water een rol.  Op de rivier zijn het opkomende tij of het afgaande tij de beste omstandigheden om roofvis te vangen volgens Evert.  En wat is dan ideaal visweer voor roofvis?

Je kunt het beste de roofvis spullen uit de kast halen als het bewolkt is, tegen het regenachtige aan is, en er met voorkeur een wind uit het zuiden is(windkracht 3). Luchtdruk is ook niet onbelangrijk. Vaak is een hogere luchtdruk beter voor het roofvissen dan een lagere luchtdruk.

Zorg voor goed roofvis materiaal

Het beste kunstaas is vertrouwen. Mooi gezegd, maar wat betekent dat? Daar waar jij vertrouwen in hebt, daar ga je op vangen. Natuurlijk kunnen bepaalde kleuren beter presteren tijdens bepaalde omstandigheden, maar het vertrouwen speelt ook hierin een rol. Zorg vooral dat je materiaal ten alle tijden tip top in orde is. De vis lok je met het kunstaas, maar je vangt de vis met de haak. Zorg er dus voor dat je een kwalitatief goede haak hebt en dat deze ten alle tijden scherp is. Als de haak bot is, kun je deze proberen bij te slijpen. In andere gevallen kun je deze haak het beste gewoon vervangen. Zorg ervoor dat je een goed schepnet hebt. Als je eindelijk je droomvis vangt, wil je deze immers veilig aan de kant kunnen brengen. Ook zijn een onthaakmat en een onthaaktang erg belangrijk.  Een kniptang kan ook goed van pas komen, bijvoorbeeld bij een haak in je hand.

Zorg dat je een plan hebt

Goede vissers heeft een plan. Zij weten voordat het kunstaas het water raakt, wat het plan van de dag is. Zij hebben van tevoren alle voorgaande punten bestudeerd. Ze weten wat het weer gaat doen, ze weten wat de stroming, ze hebben op de getijdetabel gekeken, ze weten wat ze gaan doen. Er valt thuis veel voorwerk te doen zodat als je bij de waterkant aankomt, je precies weet wat je te wachten staat en hoe je vervolgens het beste kan gaan vissen.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.