baars

Baars

Baars is volgens sommigen de mooiste roofvis die in Nederland en Belgie voorkomt. Met zijn rode vinnen, zwarte strepen, en fraaie stekels steelt hij vaak de show. Maar wat kenmerkt de baars nu precies en wat moet je doen om hem te vangen? Wij zetten de belangrijkste wetenswaardigheden over baars voor je op een rij.

Baars kenmerken

Baars is een opvallende verschijning. Hij is hoog gebouwd en heeft prachtige zwarte strepen over zijn lichaam lopen. Onder goede omstandigheden kan baars 50 centimeter worden, maar meestal wordt baars een centimeter of 35 a 40. Baars wordt ook wel stekelridder genoemd omdat hij een rugvin heeft die uit stekels bestaat. Deze zijn, net als zijn kieuwdeksel, erg scherp dus pas op als je een baars vast wil pakken. Een ander kenmerken van de baars is dat hij ruwe schubben heeft. Vergeleken met een andere roofvis zoals de snoek voelt hij daardoor echt anders aan. Baars is wel een echte rover. Jonge baars eet vooral wormpjes, larven, vliegjes en kleine visjes. Grote baars jaagt daarentegen vooral op wat grotere vissen. Een voorntje van een centimeter of 10 is daarbij geen enkel probleem. Tanden heeft de baars overigens niet. Hij slokt zijn prooien gewoon in 1 keer naar binnen.

Baars vissen

Het vissen op baars is al eeuwen een populaire bezigheid. Vooral in het Westen van Nederland viste men graag in wedstrijdverband op baars. Uitgerust met een vaste niet te lange hengel, een dobbertje, en een langstelige haak met daarop een worm, zijn zo heel wat baarzen gevangen. Maar de tijd heeft niet stilgestaan. Het vissen op baars heeft sinds de jaren 90 een enorme vlucht genomen. Nog steeds wordt er met een vaste hengel en wormen op baars gevist, maar het is vooral het vissen met een korte werphengel en kunstaas dat veel wordt toegepast. Door het kunstaas in te werpen en langzaam binnen te halen krijgt het een mooie actie onderwater. Dit triggert de rooflust van de baars die vaak vol op het kunstaas klapt. Zo worden niet alleen de meeste baarzen gevangen maar ook de grootste. En dit kan met verschillende soorten kunstaas.

Baars kunstaas

Er zijn veel soorten kunstaas waar je mee kan baars vissen. De bekendste soorten kunstaas voor baars zijn softbaits, plugjes, en spinners. Wat betreft sofbaits voor baars zijn de mogelijkheden enorm. Shads, twisters, maar ook imitaties van kreeftjes en wormen vangen goed baars. Dit soort softbaits kunnen gevist worden met een traditionele jighead maar ook met methoden zoals de dropshot. Wat betreft kunstaas plugjes worden vooral plugjes van 4 tot 7 centimeter veel gebruikt bij het vissen op baars. Plugjes zoals de bekende Salmo Hornet zijn altijd goed voor een mooie baars. En wat betreft spinners zijn er ook voldoende mogelijkheden om een baars te vangen. Kleine spinners zoals de Mepps Aglia of de Mepps Aglia streamer staan bekend om hun baars vangsten. Hier zal je vast en zeker plezier aan beleven.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.