Baars

baars vis mooi

Baars is volgens sommigen de mooiste roofvis die onze wateren voorkomt. Met zijn rode vinnen, zwarte strepen, en fraaie stekels steelt hij vaak de show. Maar wat kenmerkt deze roofvis nu precies en wat moet je doen om hem te vangen? Wij zetten de belangrijkste wetenswaardigheden voor je op een rij.

Kenmerken van deze mooie vis

DebBaars is een opvallende verschijning. Hij is hoog gebouwd en heeft prachtige zwarte strepen over zijn lichaam lopen. Onder goede omstandigheden kan hij meer dan 50 centimeter worden, maar meestal wordt hij een centimeter of 35 a 40. Baars wordt ook wel stekelridder genoemd omdat hij een rugvin heeft die uit stekels bestaat. Deze zijn, net als zijn kieuwdeksel, erg scherp dus pas op als je een hem vast wil pakken. Een ander kenmerken van de baars is dat hij ruwe schubben heeft. Vergeleken met een andere roofvis zoals de snoek voelt hij daardoor echt anders aan. Hij is net als snoek een echte rover. In zijn jonge jaren eet hij vooral wormpjes, larven, vliegjes en kleine visjes. Grote baars jaagt daarentegen vooral op wat grotere vissen. Een voorntje van een centimeter of 10 is daarbij geen enkel probleem. Tanden heeft hij overigens niet. Hij slokt zijn prooien gewoon in 1 keer naar binnen.

Baars vissen

Het vissen op baars is al eeuwen een populaire bezigheid. Vooral in het Westen van Nederland viste men graag in wedstrijdverband op deze mooie vis. Uitgerust met een vaste niet te lange hengel, een dobbertje, en een langstelige haak met daarop een worm, zijn zo heel wat mooie baarzen gevangen. Maar de tijd heeft niet stilgestaan. Het vissen op baars heeft sinds de jaren 90 een enorme vlucht genomen. Nog steeds wordt er met een vaste hengel en wormen op hem gevist, maar het is vooral het vissen met een korte spinhengel en kunstaas dat veel wordt toegepast. Door het kunstaas in te werpen en langzaam binnen te halen krijgt het een mooie actie onderwater. Dit triggert de rooflust van de baars die vaak vol op het kunstaas klapt. Zo worden niet alleen de meeste baarzen gevangen maar ook de grootste. En dit kan met verschillende soorten kunstaas.

baars vis kunstaas

Baars kunstaas

Er zijn veel soorten kunstaas waar je mee kan baars vissen. De bekendste soorten kunstaas zijn shads, kleine kunstaas plugjes, en kunstaas spinners. Shads, twisters, maar ook imitaties van kreeftjes en wormen vangen goed baars. Dit soort softbaits kunnen gevist worden met een traditionele jighead maar ook met methoden zoals de dropshot. Wat betreft kunstaas plugjes worden vooral plugjes van 4 tot 7 centimeter veel gebruikt. Erg goede plugjes heb je van merken zoals Salmo en Rapala. Denk hierbij aan de Salmo Hornet, de Salmo Sparky Shad, en de Rapala Jointed Shad Rap. En wat betreft spinners zijn er ook voldoende mogelijkheden om een baars te vangen. Kleine Mepps en Blue Fox spinners zoals de Mepps Aglia, de Mepps Aglia streamer, of de Blue Fox Vibrax staan bekend om hun baars vangsten. Hier zal je vast en zeker plezier aan beleven.

Video

Vooral het vangen van een grote baars is voor veel vissers een mooie uitdaging. In de onderstaande video krijg je tips hoe je dit kan doen.

Het onderstaande kunstaas vangt goed baars:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 07 97 011

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.