Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Alles over gevlochten vislijn en roofvis onderlijn

In deze video geeft Evert Oostdam een complete uitleg over de verschillende soorten vislijn die gebruikt kunnen worden bij het roofvissen. Tegenwoordig is er vislijn in allerlei soorten en maten. Na het kijken van deze video weet jij precies wat jij nodig hebt.

Dikte vislijn bij verschillende visserijen

Als eerste is het belangrijk dat de vislijn die jij kiest, past bij jouw hengel. Als je met een superdunne vislijn op een hele zware, strakke hengel aanslaat, is de kans groot dat je lijn breekt. Wil je weten welke vislijn past bij jouw hengel? Vraag dit aan jouw winkelier, die weet hier wel raad mee. Bij het snoekvissen, specifiek met een reel voor jerkbaits, vist Evert dan ook graag met een zo zwaar mogelijke vislijn. Als je een snoek aan de lijn hebt en jouw vislijn breekt, zwemt deze snoek met een plug of een ander soort kunstaas in zijn bek rond. Om die reden vist Evert vaak bij zijn een hengel met een werpgewicht van 130 gram met een vislijn 41/00. Menig visser zal zeggen dat dit te zwaar is voor deze visserij. Als je vist met een kwalitatief goede reel, zal deze zwaardere lijn niet voor problemen zorgen. Als Evert deze combinatie gebruikt, kan hij erg hard gooien zonder bang te hoeven te zijn dat zijn lijn breekt.

Bij het baarsvissen en het snoekbaarsvissen, kiest Evert daarentegen voor een vislijn die zo dun mogelijk is. Voor Evert betekent dit vaak een vislijn tussen de 8/00 en de 10/00, dit voldoet meestal aan de trekkracht in combinatie met de hengels waar hij mee vist.

Gevlochten vislijn

Er is een ruim aanbod aan gevlochten vislijn op de markt. Om die reden is het belangrijk dat je in staat bent te beoordelen welke gevlochten vislijn van goede kwaliteit is. Dit hangt vooral af van het aantal strengen waar de gevlochten vislijn uit bestaat. Gevlochten houdt immers in dat er meerdere dunne strengen aan elkaar zijn geweven. Dit zorgt niet alleen voor een soepele maar ook voor een hele sterke lijn. Bovendien zorgt een hoog aantal strengen er voor dat de lijn zacht aanvoelt en daardoor minder geluid maakt als je de lijn ophaalt/binnenvist. Je produceert zo minder geluid bij het vissen, wat nog wel eens de doorslag kan geven bij subtiele vismethoden. De vissen zijn in dit soort gevallen vaak schuw, en een lijn die weinig geluid via de ogen van de hengel maakt bij het binnenhalen schrikt minder snel de vissen af.

Onderlijnen

Bij het vissen op roofvis wordt meeatal een onderlijn gebruikt. Hierbij stelen twee onderlijnen de show, fluorocarbon en de stalen onderlijn. Fluorocarbon gebruikt Evert uitsluitend bij het vissen op baars en snoekbaars. De reden hiervan is dat Evert vaak vist op bodemstructuren waar veel mosselen, takken en dergelijke liggen. Fluorocarbon is erg slijtvast, scherpe obstakels in het water zijn over het algemeen geen probleem voor deze soort onderlijn. Evert gebruikt bij het vissen met crankbaits een fluorocaarbon onderlijn van 35/00 dik. Als Evert werpend vist met shads, kiest hij een fluorocarbon onderlijn van maximaal 28/00. Een bijkomend voordeel van dit soort onderlijnen is dat ze doorzichtig zijn, al is Evert niet van mening dat dit doorslaggevend is bij het roofvissen.

Bij het vissen op snoek zweert Evert bij titanium onderlijnen. Titanium onderlijnen zijn meestal in twee uitvoeringen beschikbaar. De single strand, die uit één enkele draad bestaat, kan goed worden gebruikt bij het vissen met jerkbaits of het werpen met zware shads. Dit komt omdat deze onderlijn erg stevig is en je daarmee bij het werpend vissen de kans verkleint dat je dreg(gen) in contact komen met je onderlijn tijdens het werpen. Een andere uitvoering van de titanium onderlijn is de seven strand, die uit zeven draden bestaat. Deze titanium onderlijn staat belend om zijn soeplheid. Evert gebruikt hem vaak bij het baitcasten of het spinvissen.

Een handige tip

Veel gevlochten vislijnen hebben een gladde coating. Om die reden kan je het beste eerst een meter of 3 dunne nylon vislijn van maximaal 20/00 op je molen spoelen voordat je de gevlochten vislijn opspoelt. Doe je dit niet, dan heb je kans dat jouw volledige opgespoelde lijn doordraait als er spanning op komt te staan. Als je dan aanslaat, dan lijkt het alsof de roofvis door de slip heen gaat terwijl de slip in werkelijkheid niet eens in actie komt.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.