snoekbaars

Snoekbaars

Snoekbaars is een bijzondere roofvis die zowel in Nederland als Belgie voorkomt. Vanaf de bodem jaagt hij als geen ander op voorbij komende prooivissen. Maar wat kenmerkt de snoekbaars nu precies en wat moet je doen om hem te vangen? Wij zetten de belangrijkste snoekbaars wetenswaardigheden voor je op een rij.

Snoekbaars kenmerken

Snoekbaars is een enigszins slanke roofvis die ook wel vadertje glasoog of zander wordt genoemd. Snoekbaars heeft net als baars strepen op de zijkant van het lichaam en stekels op zijn rug. Daarnaast heeft hij een spitse kop met bolle ogen en een bek met tanden. Met zijn bolle ogen kan de snoekbaars ook in dieper water prima kijken. Omdat snoekbaars vaak diep in het water verblijft, bij voorkeur op de bodem, is dit een uitkomst bij de jacht. Wat betreft de tanden van de snoekbaars valt op dat deze spits en erg scherp zijn maar dat het geen aaneengesloten rij is. Ook het aantal tanden is minder dan dat je dat bijvoorbeeld in een snoekenbek ziet. Toch zijn ze speciaal gemaakt om visjes mee vast te houden. Daar jaagt de snoekbaars namelijk vooral op. Kleine voorntjes, bleitjes, baarsjes, grondels vormen de vaste maaltijd van de snoekbaars. Op groot water met voldoende prooivis kan snoekbaars ongeveer 1.10 – 1.20 meter worden. Dit soort grote snoekbaarzen worden door sportvissers ook wel kastelen genoemd.

Snoekbaars vissen

Het vissen op snoekbaars is erg leuk om te doen. Zeker in de zomer en herfst maak je een goede kans om wat te vangen. Snoekbaars vissen kan in Nederland het hele jaar door, met uitzondering van de maand april tot aan de laatste zaterdag van mei. Dan is het verboden om op snoekbaars te vissen. Als je gaat snoekbaars vissen dan kan je dit op verschillende manieren doen. Ten eerste kan je van dood aas gebruik maken. Met een klein dood visjes aan een dobber of met een loodje op de bodem kan je erg goed snoekbaars vangen. Visjes van een centimeter of 10 zijn vaak het beste. Denk aan een dood voorntje of een dode spiering. Ten tweede kan je met kunstaas op snoekbaars vissen. Dit kan door vanaf de kant te werpen maar ook vanuit een bootje wordt vaak met kunstaas op snoekbaars gevist. Probeer hoe dan ook net boven of op de bodem te vissen. Hier maak je de meeste kans op een mooie snoekbaarsvangst.

Kunstaas snoekbaars

Er zijn veel soorten kunstaas waar je mee op snoekbaars kan vissen. Pluggen, softbaits, spinners, en ook lepels worden regelmatig met succes gebruikt. Goede pluggen zijn vaak slanke pluggen die diep genoeg lopen om net boven de bodem te worden gevist. Kijk dus goed hoe diep een plug loopt en kies er een die diep genoeg binnen gevist kan worden. Softbaits zijn een andere soort kunstaas die je goed kan gebruiken. Shads, twisters, en allerlei andere softbaits kan je prima gebruiken. Vis deze met sprongetjes over de bodem binnen. Dat is een succesvolle techniek. Als je in een bootje zit kan je ze recht onder de boot voorzichtig over de bodem laten stuiteren. Dit zogenaamde verticalen is bij veel snoekbaars vissers favoriet. Maar ook met spinners en lepels kan je snoekbaars vissen. Wederom is het wel belangrijk dat ze diep genoeg binnen kunnen worden gevist. Lichte en ondiep lopende spinners en lepels kan dan ook maar beter niet gebruiken of je moet ze zelf verzwaren. Dat kan door een loodje op de hoofdlijn of op de onderlijn te monteren. Vis op snoekbaars hoe dan ook altijd met een onderlijn. Er is altijd kans op snoek en we willen niet dat een vis na een aanbeet met het kunstaas in zijn bek weg zwemt. Catch en release is ook bij snoekbaars vissen een mooi principe.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.