Snoekbaars

snoekbaars vis

Snoekbaars is een bijzondere roofvis die zowel in Nederland als Belgie veel voorkomt. Vanaf de bodem jaagt hij op voorbij komende prooivissen. Maar wat kenmerkt deze roofvis nu precies en wat moet je doen om hem te vangen? Wij zetten de belangrijkste snoekbaars wetenswaardigheden voor je op een rij.

Snoekbaars kenmerken

Snoekbaars is een enigszins slanke roofvis. Hij wordt ook wel vadertje glasoog of zander wordt genoemd. Net als baars heeft de snoekbaars strepen op de zijkant van het lichaam en stekels op zijn rug. Hij heeft een spitse kop met bolle ogen en een bek met tanden. Met zijn ogen ziet hij ook in dieper water prima. Omdat snoekbaars vaak diep in het water verblijft is dit een uitkomst bij de jacht. Wat betreft zijn tanden valt op dat deze spits en erg scherp zijn maar dat het geen aaneengesloten rij is. Ook het aantal tanden is minder dan dat je dat bijvoorbeeld bij snoek ziet. Toch zijn ze speciaal gemaakt om visjes mee vast te houden. Kleine voorntjes, bleitjes, baarsjes, grondels vormen zijn vaste maaltijd. Op groot water met voldoende prooivis kan snoekbaars maximaal 1.10 – 1.20 meter worden. Dit soort grote vissen heten ook wel ‘kastelen’.

Snoekbaars vissen

snoekbaars vis kop

Het vissen op snoekbaars is erg leuk om te doen. Zeker in de zomer en herfst maak je een goede kans om ze te vangen. Als je gaat snoekbaars vissen dan kan je dit op verschillende manieren doen. Ten eerste kan je met kunstaas op snoekbaars vissen. Hierbij kan je vanaf de kant inwerpen maar ook vanuit een bootje kan je prima op snoekbaars vissen. Probeer hoe dan ook net boven of op de bodem te vissen. Hier maak je de meeste kans op een mooie snoekbaarsvangst. Ten tweede kan je van dood aas gebruik maken. Met een klein dood visjes aan een dobber of met een loodje op de bodem kan je erg goed snoekbaars vangen. Visjes van een centimeter of 10 zijn vaak het beste. Denk aan een dood voorntje of een dode spiering.

Het juiste kunstaas

Er zijn veel soorten kunstaas waar je mee op snoekbaars kan vissen. Vooral pluggen en shads, worden regelmatig met succes gebruikt. Goede pluggen zijn vaak slanke pluggen die diep genoeg lopen om net boven de bodem te worden gevist. Kijk dus goed hoe diep een plug loopt en kies er een die diep genoeg binnen gevist kan worden. Ook shads en allerlei andere softbaits kan je prima gebruiken. Vis deze met sprongetjes over de bodem binnen. Goede shads zijn in dit geval de Fox Rage Zander Pro, de Jackson Zanderbait en de Spro Iris Popeye. Als je in een bootje zit kan je ze recht onder de boot voorzichtig over de bodem laten stuiteren. Dit zogenaamde verticalen is bij veel snoekbaars vissers favoriet. Goede shads in dit geval zijn de Fox Rage Slick Shad en de Spro Iris V-Power. Vis op snoekbaars hoe dan ook altijd met een fluorocarbon onderlijn of dunne stalen onderlijn. Er is altijd kans op snoek en we willen niet dat een vis na een aanbeet met het kunstaas in zijn bek weg zwemt. Catch en release is ook bij snoekbaars vissen een mooi principe.

Een greep uit ons goede snoekbaars kunstaas:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.