Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Vismolen

vismolen vissen

Een vismolen is een onmisbaar onderdeel van je visuitrusting. Maar waar moet je op letten als je een vismolen kiest? Hieronder geven we je meer tekst en uitleg.

Wat is een goede vismolen?

Een vraag die wij vaak krijgen is wat nu eigenlijk een goede vismolen is? In alle eerlijkheid zijn verreweg de meeste molens van grote merken zoals Daiwa, Abu Garcia, Fox Rage, Spro, Predox en DAM prima. Bij deze vismolens kan je eigenlijk weinig fout doen en hangt het vooral af van je eigen voorkeuren. Bijna alle merken gebruiken voor hun vismolens extra sterke constructies, hoogwaardige materialen (roestvrij staal, aluminium, carbon, titanium), versterkte onderdelen (beugel, slip), slimme lijnopspoel systemen, hoogwaardige kogellagers, en toepassingen om slijtage tegen te gaan. Het aantal kogellagers wordt door sommige vissers nog wel eens gezien als teken van kwaliteit. Dit klopt echter slechts ten dele, omdat de kwaliteit van de molen vooral wordt bepaald door het totaal der onderdelen. Zo zijn er ook merken (bijv. Daiwa) die kogellagers door onderdelen vervangen die eigenlijk nog beter zijn. Belangrijker is het dat je een vismolen kiest die de juiste maat heeft. Dit bepaalt uiteindelijk veel meer je visplezier dan technische kenmerken zoals het aantal kogellagers.

Maat vismolen

Welke maat vismolen kan je dan het beste kiezen? Dit hangt vooral af van het soort hengel waar je mee vist. Hierbij doelen we vooral op de lengte en de toepassing van de hengel. Als je met een hengel vist van 1.80 – 2.10 meter en klein en licht kunstaas gebruikt (op forel, baars), dan is een vismolen in de maat 1000 gebruikelijk. Gebruik je een hengel van 2.10 meter voor het vissen met klein kunstaas (spinvissen, streetfishing, baarsvissen)? Dan is een molen in de maat 1000 – 2000 prima. Voor het vissen met een hengel van 2.20 – 2.40 meter in combinatie met klein tot middelgroot kunstaas kan je het beste voor een vismolen in de maat 2000 – 2500 gaan. Vis je met een langere werphengel van 2.70 meter en doe je dit met klein, middelgroot of wat groter kunstaas? Een vismolen in de maat 3000 is dan waarschijnlijk het beste. Gebruik je een hengel van 2.40 – 3.30 meter voor het vissen met zwaar kunstaas of doodaas? Dan kan je beter een molen nemen in de maat 4000 of hoger.

Natuurlijk kan je los van bovenstaande suggesties ook je eigen keuze maken. Als je bijvoorbeeld met een hengel van 2.40 meter heel ver met middelgroot kunstaas wil werpen, dan kan je beter een net wat grotere molen kiezen (een 3000 bijvoorbeeld). Dankzij de grotere molenspoel kan je hier immers extra ver mee werpen.

Vislijn voor molen

Bij een vismolen hoort de juiste vislijn. Verreweg de meeste vissers gebruiken gevlochten lijn voor het vissen op roofvis. Als we de meest voorkomende maten molens en de manier van vissen samennemen, dan kunnen we een aantal tips voor de juiste vislijn meegeven. Vis je met een vismolen in de maat 1000 – 2000 met heel licht/ultralicht kunstaas? Dan is een gevlochten lijn van 8/00 dikte prima. Gebruik je dezelfde molen voor het vissen met klein of middelgroot kunstaas? Dan is het beter om voor een vislijn van respectievelijk 8/00-10/00 of 10/00 – 12/00 te gaan. Voor een vismolen in de maat 2500 – 3000 die wordt gebruik voor het vissen met middelgroot tot wat groter kunstaas, raden we meestal een gevlochten lijn van 12/00 – 14/00 dikte aan. Ga je vissen met een vismolen in de maat 4000 of hoger en doe je dit met groot kunstaas of met zeer groot kunstaas/doodaas? Dan is het goed om een vislijn te gebruiken die respectievelijk 16/00 – 18/00 of 18/00 of dikker is.

Ook hier geldt dat je zelf een afwijkende keuze kan maken als dat beter voelt of de situatie hierom vraagt. Vis je bijvoorbeeld op stekken waar heel veel obstakels zijn of je ook met licht materiaal zware vis verwacht? Dan kan je beter voor net een wat dikkere vislijn kiezen. In het algemeen geldt liever iets te dik dan te dun, want we willen geen (grote) vissen verspelen.

Een greep uit ons mooie assortiment vismolens:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 70 11

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.