shads

Shads

Het vissen met kunstaas shads is een erg succesvolle manier om roofvis aan de schubben te komen. Deze gummi-achtige imitaties van visjes doen het erg goed bij het snoeken en snoekbaarzen.  Maar ook meerval kan je goed met shads vangen.  Hieronder vind je enkele tips voor het vissen met shads.

Shads technieken

De essentie van met shads vissen is dat je deze naar een plek gooit waar je vis verwacht om deze vervolgens met korte rukjes binnen te vissen. Shads bestaan uit gummiachtige visjes en een zogenaamde jigkop. Een jigkop is een haak waar een loodkop aan zit. Je zet het gummi visje op de jigkop en klaar ben je. Door de jigkop kan je de shad niet alleen ver ingooien maar zinkt hij ook af naar de bodem. Dit betekent dat je over de bodem vist. Door je hengel met een korte beweging  naar boven te bewegen zal de shad een sprongetje over de bodem maken. Vervolgens haal je de lijn wat binnen zodat deze weer strak staat en beweeg je de hengel weer met een korte ruk naar boven. Door dit te herhalen danst de shad als het ware over de bodem, wat hem erg aantrekkelijk voor roofvis maakt.

Shads lengtes en vormen

Als je een hengelsportwinkel binnenloopt dan is de kans groot dat het enorme aanbod van shads je opvalt. Hoe kies je binnen dit aanbod de juiste shad? Ten eerste zal je de juiste lengte moeten kiezen. Dit is niet al te lastig. Met de kleinere shad (5-10 centimeter) maak je meer kans op snoekbaars, baars en kleine snoek. Met de grotere shads (10-20 centimeter) maak je meer kans op grotere snoek en grote snoekbaars. Ten tweede zal je shads met de juiste vorm moeten kiezen. Hierbij laten we softbaits als imitatie kikkers, kreeftjes, garnalen en andere waterdieren even buiten beschouwing. We doelen vooral op de vorm van de staart van de visachtige shad. Hoe breder deze is en hoe haakser hij op de shad staat hoe meer weerstand hij in het water heeft. Dit is prettig in stilstaand viswater. Daar zal hij langzaam naar de bodem dwarrelen nadat hij met een ruk van de hengeltop omhoog is gebracht. In stromend water werkt dit echter niet. Daar kan je beter shads met een kleinere staarten gebruiken die een beetje van het lichaam af staan. Dat voorkomt dat de stroming te veel grip op de shad krijgt.

Shads kleuren

De keuze voor de juiste kleuren van je shads hangt van een aantal factoren. Ten eerste de troebelheid van het viswater. In troebel water kan je beter felle en opvallende kleuren gebruiken.  Denk hierbij aan fel geel, oranje of groen. Ook witte shads doen het goed in troebel water. In helder water doen wat natuurlijke kleuren het beter. Ten tweede bepaalt de aanwezigheid van prooivis de kleur van de shads waar je mee vist. Zit er veel kleine baars in het water, een geliefde prooivis van snoek en snoekbaars, dan kan je wel eens veel succes met baarskleuren hebben. Deze kan je met een watervaste stift overigens ook zelf op shads aanbrengen. Tot slot vermelden we dat de juiste kleur kiezen ook een kwestie van afwisselen is.  Roofvissen zijn wispelturig. Probeer bij een visdag verschillende kleuren uit om zo tot de beste kleur shad te komen.

Shads geuren

Het klinkt wat vreemd om het over geuren te hebben bij kunstaas, maar je kan shads toch echt geur meegeven. Erg veel gebeurt het nog niet maar volgens een aantal sportvissers kan je er vooral in de winter veel succes mee hebben. Een shad geur meegeven kan op twee manieren. Of je maakt gebruik van seconde lijm en haalt de shad door een bakje vismeel, of je spuit met een naald geurstoffen (vis!) in de shad. Hierdoor zullen je shads extra opvallen bij snoek en snoekbaars en zouden ook de twijfelende exemplaren wel eens verleid kunnen worden om toe te happen.

Shads jigkoppen

De jigkoppen, zoals hierboven al omschreven, bestaan uit een haak en een loodkop. Je kiest een jigkop die past bij de lengte van de shads die je gebruikt. De haak moet in het midden van de rug van de shads naar buiten komen. De keuze van het soort loodkop is daarnaast ook van belang. Je hebt ze allerlei soorten en maten. Als de bodem van het water niet te zacht is en ook niet vol ligt met waterplanten kan je prima met ronde kogelvormige loodkoppen vissen. Deze laten zich ver ingooien. Ze worden vaak in wat dieper water gebruikt. Is de bodem wat zachter of vis je in ondiep water dan kan je het beste wat plattere gevormde zelfstaande loodkoppen gebruiken. Hierdoor staat de shad met zijn neus naar beneden op de bodem. Dat voorkomt dat hij op de bodem omvalt en vol met troep komt te zitten. Met zelfstaande loodkoppen loop je dat risico een stuk minder waardoor je veel effectiever met shads aan het vissen bent. Hierdoor zal je meer met shads vangen bij het snoeken, snoekbaarzen en baars vissen.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.