Reel afstellen

https://youtu.be/3-uOdzlavHk\

Kies jij voor een molen of reel? De redenen om een reel te kiezen zijn in het algemeen dat het werpen een stuk vlotter gaat. Het werpen in kleine grachten of polders gaat dan ook vaak wat preciezer en een reel is over het algemeen een stuk sterker. Een reel is wel even wennen, vooral het afstellen van een reel is voor veel vissers nog onduidelijk. Daar gaan wij verandering in brengen! Lees verder en werp als een pro met jouw reel dankzij onderstaande stappen!

Spool tension van een reel afstellen

Stap 1 is dat je naar de spool tension kijkt. De spool tension remt in het begin en aan het eind van een worp. De spoel zou niet te los of te vast moeten zitten. Stel de draaiknop aan de kant van de hendel zodanig in dat de spoel niet te veel beweegt maar ook niet te vast zit. Hierna plaats je je kunstaas aan je lijn. Je laat het kunstaas zakken tot het water en indien de spool tension te laag is, zal er direct een pruik ontstaan. Wat je idealiter wilt is dat zodra het kunstaas het water raakt, de spoel niet te ver doorschiet (waardoor er een pruik zal ontstaan). Houd dit goed in de gaten!

Centrifugaal rem van een reel afstellen

Stap 2 is dat je op de centrifugaal rem (externe rem) let. De centrifugaal rem remt in het midden van een worp. Hoe lichter het kunstaas, hoe makkelijker de spoel doorschiet in het midden van een worp. Licht kunstaas komt nou eenmaal niet zo gemakkelijk op gang als zwaarder kunstaas waardoor er een krachtigere worp nodig is. Bij licht kunstaas wil je de spoel meer remmen tijdens de worp dan bij zwaarder kunstaas. 

De welbekende slip van een reel

Naast de hendel bevindt zich de welbekende ‘slip’. De instellingen van de slip bekijken is stap 3. Bij een reel wordt dit een sterslip genoemd, logischerwijs heeft dit te maken met de vorm. Als de reel niet vrijloop zet, moet je zelf inschatten door aan de lijn te trekken of dit de juiste afstelling is voor de soort en grootte vis waar jij op richt. Vis je op grote snoeken, zal je de slip wat losser moeten zetten omdat deze zo immens veel kracht heeft dat hij er gemakkelijk vandoor moet kunnen zwemmen zonder jouw lijn te breken. 

Tips voor beginners

Het wordt geadviseerd om als beginnende (reel)visser een dikkere gevlochten lijn te gebruiken. Met een dikkere lijn gooi je minder makkelijk pruiken. Met een dunnere lijn kun je wel verder gooien omdat er minder weerstand is. Houd er trouwens rekening mee dat je je reel bij iedere wissel van kunstaas(vooral als er verschil in gewicht is) opnieuw afstelt. Dit voorkomt een hoop frustratie aan de waterkant.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.