Tips om baars te vangen

In deze aflevering van VisTV legt Marco Kraal van alles uit over het vissen op baars. Het gaat goed met de baars in Nederland. Dit komt mede door de goede waterkwaliteit. Baars kan je in bijna elk water vinden. Ze komen voor in  grotere plassen, rivieren, maar ook in stadswateren. Tegenwoordig worden er met regelmaat baarzen van boven de 50cm gevangen. Maar hoe kun je deze visserij nou het beste aanpakken?

Materiaal om op baars te vissen

Het vissen op baars kan je goed met pluggen doen. Dit verschilt niet veel van de visserij op snoek. Je gebruikt alleen lichter materiaal. Dit maakt het vissen niet alleen leuker, maar ook een stuk comfortabeler. Een korte spinhengel van ongeveer 1.80m en een werpgewicht van 5 tot 7 gram is vaak al voldoende. Bij het vissen met de dropshot kun je een zogenaamde ‘dropshothengel’ gebruiken. Dit is in feite een spinhengel met een hele subtiele hengeltop. Deze subtiele hengeltop zorgt ervoor dat je aanbeten zeer gemakkelijk kunt herkennen.  En omdat de hengeltop buigbaar is laat de vis het aas niet zo snel los bij een aanbeet en heb je dus meer tijd om de haak goed te zetten.

Vergelijkbaar met de visserij op snoek en snoekbaars wordt er ook op baars met gevlochten lijn gevist, alleen wel een stuk dunner. Marco kiest zelf graag voor een 8/00 gevlochten. Marco gebruikt daarbij graag een fluorocarbon  voorslag of een nylon voorslag. Als er kan op snoek is dan is een dunne soepele stalen onderlijn beter.  

Welk kunstaas kun je gebruiken?

Kies als je baars wilt vangen vooral voor kleine pluggen. Hier kan je zowel grote als kleine baarzen mee vangen. Pluggen van 3 á 4cm met een klein lipje werken vaak goed als er selectief op baars wordt gevist. Hoe dieper het water waar je vist, hoe groter de lip moet zijn. De grootte van de plug verandert in dit geval niet, maar de grootte van de duiklip wel omdat je dan dieper kan vissen.

Shads van 5 á 6cm werken altijd goed voor baars. Kies wel voor een zo licht mogelijke jighead, afhankelijk van de grootte van de shad en de wateromstandigheden. Marco kiest zelf vaak voor 5 tot 10 gram. Vooral groene en bruine kleuren met een paar felle accenten zijn favorieten van Marco. Tot slot noemen we kleine spinners. Tegenwoordig wordt de spinner een beetje over het hoofd gezien door de ruime aanwezigheid van pluggen, shads en ander soort kunstaas. Maar met een spinner in de maat 0 en 1 kan je prima baars vangen..

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.