Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

‘Trottend’ vissen op barbeel

In deze aflevering van VISblad TV wordt er op een hele bijzondere manier op barbeel gevist. Leon vist al ‘trottend’ (oftewel driftend met een dobber) op barbeel. Leon vist met een centrepin, een techniek die vanuit Engeland is over komen waaien naar Nederland. Dit is een techniek die zeer actief en spannend is ten opzichte van het statisch vissen op de bodem. In het Limburgse Grensmaas legt de barbeelexpert Leon Haenen uit hoe deze visserij nou precies werkt en waarom hij hiervoor kiest Het is niet alleen spannend, maar het blijkt ook zeer effectief te zijn op stromende wateren zoals de Grensmaas.

Materiaal om ‘trottend’ op barbeel te vissen

Het liefst gebruikt Leon een matchhengel om met deze techniek op barbeel te vissen. Met een stevigere matchhengel tussen de 3.90m en de 4.5m boekt Leon de beste resultaten afhankelijk van de stek en de wateromstandigheden. Omdat hij relatief ver uit de kant vist kiest hij een wat langere hengel. Dit maakt het makkelijker om te manoeuvreren en uit te werpen. Leon gebruikt geen traditionele molen, maar de eerdergenoemde centrepin.

Leon gebruikt 24/00 nylon vislijn en een 22/00 fluorocarbon onderlijn van ongeveer 40cm. De onderlijn plaatst hij op de nylon hoofdlijn met een wartel en boven deze wartel plaatst hij een schuifloodje. De dobber die Leon gebruikt is handgemaakt, de oranje bovenkant is extra dik zodat deze op lange afstanden goed zichtbaar blijft.

Aas voor barbeel op de rivier

Als aas gebruikt Leon dikke vleesmaden. Deze maakt hij voor gebruik schoon met madenpoeder en hier gooit hij een grote hoeveelheid aroma overheen, in dit geval knoflookpoeder. Barbeel is dol op sterke geuren. Deze geurende maden zullen zij niet zomaar links laten liggen. Na elke inworp gooit Leon een handje maden of hennep in het water om een constant voerspoor te maken. Het gaat hierbij niet om hoeveel er wordt gevoerd, maar om hoe vaak er wordt gevoerd. Op deze manier houd je de vis actief en vergroot je jouw kans op vangen!

Welke stekken kies je uit en waar let je op?

Leon let bij het kiezen van een stek voor barbeel op een aantal dingen. Ten eerste zoekt hij een stek met zo min mogelijk wervelingen in het water om een mooie strakke drift te kunnen maken. Ten tweede moet de plek aan een bepaalde diepte voldoen. Hij kiest voor een diepte tussen de 1 en 2 meter. Dit levert de beste resultaten op. Let ook op het schuim op het water dat door stroming en wervelingen wordt veroorzaakt. Dit schuim wordt vaak over het hoofd wordt gezien door vissers. Het zijn echter dit soort schuimstroken waar de barbeel zich ophoudt. Probeer hier dus vooral in te werpen.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.