Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

De Ned rig op Hollandse baarzen

Voor velen zal de Ned rig iets nieuws zijn. Deze visserij is vooral bekend in Amerika. In deze video testen Joran Bal en Robert de Wilt of deze Amerikaanse finesse ‘bass fishing’ techniek ook in de smaak valt bij Hollandse baarzen. In hartje winter reizen de heren af naar Gelderland aan één van de rivierplassen langs de Maas. Deze plas staat in open verbinding met de grote rivier. Dit is vaak een plek waar grotere baarzen zich bevinden.

Welke montage gebruik je?

De jigheads die worden gebruikt bij deze techniek, zijn afgeplat. Om deze reden valt het kunstaas altijd vrijwel loodrecht naar de bodem. Om hier optimaal gebruik van te maken, combineer je dit met een drijvende softbait. Dit kan een wormpje, een grondeltje of een kreeftje zijn. Er is wat dat betreft voldoende keuze uit diverse softbaits. Door de drijvende softbait in combinatie met de afgeplatte jighead, komt het kunstaas rechtop op de bodem te staan. Hiermee imiteer je een azend prooivisje, wat aantrekkelijk is voor de roofvis. De hengel die hiervoor wordt gebruikt is 2.70. lang en heeft een werpgewicht tot 20 gram. Deze hengel werkt prima in combinatie met een molen in het formaat 3000, 10/00 gevlochten hoofdlijn en een 35/00 voorslag van fluorocarbon.

Hoe vis je met de Ned rig?

Robert doet zodra zijn kunstaas het water raakt, de beugel dicht. Hij laat zijn kunstaas dus zakken op een strakke lijn. Dit doet hij omdat er vaak in de daling naar de bodem al een aanbeet komt. Doe je dit met een slappe lijn, dan bestaat de kans dat je een aanbeet te laat doorhebt en dat je de vis zal misslaan. In tegenstelling tot Robert, laat Joran zijn kunstaas altijd zakken met een slappe lijn. Dit doet hij zodat zijn kunstaas dan verder in het water de bodem raakt dan bij de manier van werpen van Robert. Deze extra paar meter kunnen de doorslag geven, maar dat is persoonlijke voorkeur. Er zijn diverse technieken voor de Ned rig.

Joran geeft de voorkeur aan de ‘Swim & glide’ techniek. Dit is een relatief langzame techniek. Je laat je Ned rig zakken tot de bodem. Zodra deze in contact komt met de bodem, kun je deze gerust 10 á 15 seconden laten staan. Vervolgens trek je de Ned rig iets naar je toe, laat deze weer rustig zakken en laat hem wederom 5 á 10 seconden op de boden liggen. Zo vis je de softbait binnen.  

Robert heeft het geduld niet voor de techniek die Joran gebruikt. Hij geeft de voorkeur aan iets meer actie, dit wordt de ‘Hop & bounce’ techniek genoemd.      Dit is eigenlijk niets anders dan met korte, felle rukjes je Ned rig stuiterend over de bodem binnen vissen.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.