Roofblei vissen vanaf de kant

In deze video bezoekt Robert de Wilt van VISblad TV de rivier de Waal om te roofblei vissen vanaf de kant. Vissen op roofblei zorgt vaak voor keiharde aanbeten, ze trekken met regelmaat door de slip heen. De roofblei oogt onschuldig, maar het zijn echte rovers.

Bij het vissen op de Waal is het belangrijk om plekken op te zoeken waar veel stroming staat, gelukkig zijn deze plekjes op de Waal niet moeilijk te vinden. In feite is elke kribkop die je vindt een potentiële stek om te roofblei vissen. Met name aan de stroomafwaartse kant van de kribkop zie je vaak een stroomkolk. Volgens Robert zijn dit de beste stekken om roofblei te vangen op de Waal.

Uitrusting voor roofblei vissen

De juiste uitrusting is cruciaal bij het roofblei vissen op de grotere rivieren. Robert raadt aan om een spinhengel van 2.70m met een werpgewicht van 10 tot 30 gram te gebruiken. Hengels van 2.40m kunnen op sommige stekken ook van pas komen, dit hangt écht af van waar je de hengel wilt gebruiken. Robert gebruikt een molen met het formaat 4000. Je kunt ook een kleiner formaat molen gebruiken, zoals 2500. Het nadeel van een molen van dat formaat is als je snel wilt binnenhalen op langere afstanden, je de armen van je lijf aan het draaien bent. Om die reden geeft Robert de voorkeur aan een molen met het formaat 4000 bij deze visserij. De vislijn die Robert gebruikt is gevlochten lijn met een dikte van 10/00. Ook gebruikt hij een metertje voorslag van fluorocarbon van 30/00.

Het gerucht gaat dat de roofblei alleen te vangen is heel vroeg in de ochtend, of juist erg laat in de avond. Robert is het daar niet helemaal mee eens. Op de heldere rivieren met wat minder stroming zoals de Maas, Neder-Rijn en de Lek kan je inderdaad overdags weinig vangen. Op de Waal daarentegen, staat er een constante stroming en is het water een stuk troebeler. Om die reden is Robert van mening dat je overdags ook prima kan roofblei vissen op de Waal.

Roofblei kunstaas

Roofblei vissen doet men vooral met klein kunstaas. In de wilde stroming jaagt de roofblei namelijk vooral op kleinere visjes. Als je succes wilt hebben bij het roofblei vissen zal je de prooi van de roofblei moeten nabootsen. Robert vist dan ook graag op roofblei met kleine plugjes. Een favoriet van Robert is de ASP spinner van Spro. Dit kunstaas werp je lekker ver, maar is wel wat lastiger binnen te draaien. Ook werken lepels, spinners en ander klein kunstaas prima mee te roofblei vissen.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.