Snoek onthaken

Snoek onthaken is niet voor iedereen makkelijk. Maar het is wel erg belangrijk omdat we de snoek zonder beschadigingen terug willen zetten. In de video wordt aandacht besteed aan het onthaken van snoek. De belangrijkste tips en wetenswaardigheden uit de video vatten wij hieronder voor je samen.

Snoek onthaken grepen

Bij het onthaken van snoek zijn twee grepen van belang. Ten eerste is dit de nekgreep. De nekgreep gebruik je om kleine en middelgrote snoek uit het water te halen. Pas wel even op dat de snoek echt is uitgedrild. Is hij nog erg wild dat kan je hem het beste nog even laten gaan. Als hij dan echt klaar is om aan land te worden gehaald dan pak je de snoek achter zijn kop, zijn nek, stevig vast. Indien de haken van je aas aan de buitenkant van de snoekenbek zitten dan kan je met behulp van de nekgreep de snoek waarschijnlijk direct onthaken. Als de snoek het aas echt in zijn bek heeft dan komt een tweede belangrijke greep van pas: de kieuwgriep. Hierbij ga je met je vingers voorzichtig langs de kieuwplaat van de snoek waarbij je je hand goed dichtknijpt. Pas hierbij wel op dat je de rode kieuwbogen van de snoek niet raakt. Deze zijn scherp voor  je handen en kwetsbaar voor de snoek.  In de video wordt goed duidelijk gemaakt hoe je de kieuwgreep precies moet doen om er snoek mee te onthaken. Wij raden aan om deze te kijken.

Snoek onthaken tangen

Bij snoek onthaken komen verschillende tangen van pas. Ten eerste heb je een kleine onthaaktang. Deze heeft een rechte bek en is niet lang. Daarmee kan je een snoek onthaken die het aas aan de buitenkant van zijn bek heeft zitten.  Ten tweede heb je de puntbektang. Dat is een lange tang waarmee je diep in de bek van de roofvis kan komen. Deze is voor het snoek onthaken onontbeerlijk. Een variant op de puntbektang is een tang met een kromming. Hiermee kan je met een draai veel kracht op de haak zetten bij het onthaken. Tot slotte noemen we de kniptang. Ook dit is voor het snoek onthaken een absolute must-have. Met de kniptang kan je dreggen kapot knippen. Stel dat een snoek het aas heel diep in zijn bek heeft en je kan er bijna niet bij. Dan kan je er vaak via de kieuwdeksels toch nog bij komen. Om de kieuwen van de snoek dan niet te beschadigen is het vaak het beste om de dreggen kapot te knippen. Dan heb je je aas terug en zo wordt de snoek niet beschadigd. Kortom, zorg bij het onthaken van een snoek dat je altijd een kniptang bij je hebt.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 07 97 011

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.