Vissen op barbeel

In deze video van VISbladTV van Sportvisserij Nederland legt Peter MacLean uit hoe je het beste op barbeel kunt vissen. Dit doen zij aan de IJssel vlakbij Doesburg met zware voerkorven en stevige feederhengels. De visdag is erg warm, dus de heren zijn er van overtuigd dat er vandaag vis wordt gevangen. 

Waarom vissen op barbeel?

Het vissen op barbeel is geen eenvoudige visserij. Er zijn echter steeds meer sportvissers die gericht op barbeel gaan vissen. De reden hiervan is dat de barbeel een prachtige en sterke vis is. De kracht van de barbeel en de weerstand die hij levert tijdens het drillen, maakt deze visserij geweldig. De barbeel is in veel plekken te vinden, van kleine riviertjes in de Ardennen tot grote rivieren zoals de IJssel, Waal en de Rijn. 

Om effectief te vissen op grote Nederlandse rivieren heb je zware voerkorven nodig, veel maden en zal je vooral vaak moeten intwerpen en weer binnendraaien. Op deze manier creëer je een constant voerspoor wat de barbeel aantrekt. Het vissen op barbeel doe je dus erg actief en is daarmee een grote uitdaging. 

Welk voer gebruik je?

Peter heeft een emmer vol met ‘plakmaden’ bij zich. Hij voegt een bindmiddel voor maden toe aan de emmer waardoor de maden aan elkaar blijven plakken.  Plakmaden hebben als doel  om langzamerhand uit de voerkorf te kruipen. Als er normale maden worden gebruikt, kruipen zij met een beetje stroming binnen twee seconden uit je voerkorf. Plakmaden kruipen daarentegen langzaam uit je voerkorf waardoor er een veel beter voerspoor ontstaat. Hierdoor kun je  barbeel beter op jouw stek houden en zal dit hoogstwaarschijnlijk tot meerdere vangsten leiden.

Welke stek zoek je uit om barbeel te vangen?

Peter werpt zijn voerkorf stroomopwaarts. Dit doet hij omdat hij niet wil dat zijn voerkorf zich in het water verplaatst. Hij houdt zijn hengel naar rechts na het inwerpen totdat hij een tikje voelt op zijn hengeltop. Dit betekent dat de voerkorf de bodem heeft bereikt.  Vervolgens legt hij zijn hengel op de tripod. De stroming zorgt ervoor dat zijn lijn naar beneden wordt gedrukt en hier neemt Peter gebruik van. 

Vaak zoekt men op de grote Nederlandse rivieren de stroomkolken en kribkoppen op voor het vissen op barbeel. Peter werpt echter midden op de rivier, op het grindbed. Als je op de kribkop vist, vis je meestal stroomafwaarts en dit zorgt voor een enorme hengeldruk. Een voerkorf zou in dat geval moeilijk op zijn plek blijven liggen. De stek die Peter uitzoekt, in de vaargeul, is veel beheersbaarder en het vergroot zijn kans op mooie vangsten.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.