Rapala

rapala kunstaas

Rapala is een fameus merk als het om kunstaas pluggen gaat. Het merk staat bekend om de pluggen waarmee sportvissers wereldwijd roofvis vangen. Maar waar staat Rapala precies voor, wat maakthun pluggen zo bijzonder, en met welke pluggen wordt er erg goed gevangen?

Rapala geschiedenis

Rapala pluggen danken hun naam aan de Fin Lauri Rapala. Lauri was in de jaren 30 van de vorige eeuw een visser die met een bootje beroepsmatig met lijnen en natuurlijk aas de Finse meren beviste. Hij kwam op het idee om zijn vislijnen niet met natuurlijk aas te beazen maar om kunstaas pluggen te gebruiken. Lauri testte het en kwam er achter dat je met dergelijke pluggen prima op roofvis kan vissen. Het succes van het kunstaas bleef niet onopgemerkt. Veel vissers wilden de pluggen zelf ook gebruiken. Lauri besloot daarom om er samen met zijn vrouw een bedrijfje van te maken. Na de tweede wereldoorlog nam dit een grote vlucht. In plaats van kurk werd balsahout gebruikt en verschenen de pluggen in steeds grotere aantallen. Met de grotere aantallen nam ook de aandacht van het buitenland toe, met name vanuit de Verenigde Staten. Hier is Rapala sinds de jaren 60 een enorm succes. Dit succes heeft zich in de loop van de jaren verspreid richting de andere delen van de wereld. Momenteel behoren de pluggen tot de bekendste pluggen ter wereld.

rapala kunstaas hengelsport

Rapala het bedrijf en haar producten

Inmiddels is het Finse Rapala een multinational met een beursnotering. Het bedrijf heeft tal van wereldwijde samenwerkingen met hengelsport en outdoor ketens. Het succes heeft het bedrijf vooral te danken aan de vangsten die sportvissers met het kunstaas boeken. Vissoorten die in Europa veel met de pluggen worden gevangen zijn onder andere snoek, baars, snoekbaars, forel en zalm. Gebaseerd op de ervaringen en feedback van sportvissers is het aanbod van Rapala pluggen de laatste tien jaar flink aangepast en uitgebreid.  De aangeboden pluggen verschillen onderling niet alleen in model en vorm, maar ook of het om zinkende, zwevende of drijvende pluggen gaat. Daarnaast komen er steeds meer pluggen met ratelaars in het assortiment voor. Dit zijn kleine kogeltjes die in een metalen hulsje zitten. Daardoor krijgt de plug een rammelend effect mee waardoor roofvissen hem nog sneller zullen opmerken. Naast pluggen biedt Rapala ook verwante producten aan zoals messen, onthaaktangen, schepnetten, vistassen, viskleding, en handenwarmers.}

Rapala pluggen die uitstekend vangen

Rapala pluggen kunnen worden gebruikt om bijna alle soorten vis te vangen. Ze hebben zich zowel in stilstaand als stromend water bewezen. Ze worden bijna allemaal nog steeds van balsahout gemaakt. De buitenkant van veel pluggen wordt inmiddels wel verstevigd met extra hard kunststof. Voor het vissen op snoek raden we vooral de wat grotere modellen aan. Vis je op baars, snoekbaars of roofblei? Dan kan je betere de kleinste maten nemen. Pluggen waar bijzonder veel mee wordt gevangen zijn:

  • Rapala Shad Rap: Prachtige allround plug voor alle soorten roofvis.
  • Rapala Jointed: Klassieke tweedelige plug die goed snoek vangt. Perfect voor in de polder.
  • Rapala BX Brat: Kleine crankbait in verschillende maten. Vangt alle soorten vis.
  • Rapala Shadow Rap Shad: Slank fel plugje dat je zowel normaal als jerkend kan vissen.
  • Rapala X-Rap: Opvallende kunstaas plug voorzien van veren rondom zijn dreg. Vangt zowel in zoet als zout water erg goed.
  • Rapala Jointed Shad Rap: Tweedelig fel plugje. Zowel in een dieplopende als ondieplopende variant te krijgen. Hij heeft een fenomenale actie.
  • Rapala Super Shad Rap: Prachtige grote plug voor het vissen op snoek. In de herfst en winter favoriet bij veel snoekvissers.

Video

De video’s hieronder geven je wat extra gevoel bij het merk Rapala.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.