Onderlijn snoek maken

snoek onderlijn maken

Het zelf maken van snoek onderlijn wordt niet door iedere snoekvisser gedaan. En dat is jammer want het biedt veel voordelen en is niet moeilijk. Wij zetten hieronder de voordelen van snoek onderlijn maken op een rij en geven tevens enkele tips.

Voordelen van eigen snoek onderlijn

De snoek onderlijnen die we in onze winkel verkopen zijn uitstekend. Maar soms geeft het net wat meer voldoening en vrijheid om je eigen onderlijn te maken. Je kan je zelfgemaakte onderlijnen namelijk precies kan afstemmen op je wensen. Vis je op groot water op grote snoek, dan ga je voor een dikke onderlijn. Vis je in een kleine vijver en is de snoek niet al te groot, dan ligt een wat dunnere onderlijn meer voor de hand. Ook de lengte, de kleur en het materiaal van de onderlijn kan je zelf bepalen. Ga je voor metaalkleurig of gecoat staaldraad of voor doorzichtig fluorocarbon. Alles is mogelijk.

Onderlijnen maken

Het materiaal dat we nodig hebben om een snoek onderlijn te maken is:

  • staaldraad
  • een swivel (ook wel tonwartel genoemd)
  • een speldwartel of een swivel-speldwartel combinatie
  • sleeves
  • een crimptang (ook wel sleeve tang genoemd)

Er zijn diverse soorten staaldraad op de markt. Wij zijn zelf bijzonder te spreken over het Duitse merk Flexonit. Dit merk voldoet aan alles eisen en kan worden gezien als de ‘rolls royce’ op het gebied van staaldraad. Om de onderlijn te maken schuiven we eerst een sleeve op de onderlijn, gevolgd door een tonwartel. Vervolgens halen we het uiteinde van het staaldraad weer terug door de sleeve zodat er een klein lusje ontstaat waar de swivel zit. Vervolgens pakken we de sleeve tang en drukken de sleeve stevig aan. Daarna knippen we de stalen onderlijn op de gewenste lengte vanaf de zojuist vastgezette swivel door, zetten er een sleeve op en een speldwartel, en halen de staaldraad weer terug door de sleeve. Ook deze sleeve knijpen we goed aan. 

snoek onderlijn maken fluorocarbon

Zelf takels maken

Als je zelf snoek onderlijnen maakt, dan is de stap naar het zelf maken van takels snel gezet. In principe gaat dit hetzelfde als bij onderlijnen, de speldwartel wordt dan echter vervangen door een dreg. Als de takel meerdere dreggen nodig heeft, dan kan je een sleeve gevolgd door een tweede dreg op de staaldraad schuiven, nog voordat de eerste dreg  wordt vastgezet. Nadat de eerste dreg aan het uiteinde van de onderlijn is vastgezet, beweegt de tweede dreg dus vrij tussen de tonwartel en de vaste einddreg op de stalen onderlijn. Om de tweede dreg vast te zetten pak je een klein stukje staaldraad dat je door het oog van de dreg haalt om beide uiteinden vervolgens door de sleeve te halen die vrij op de lijn schuift. Deze sleeve zetten we vast door hem goed aan te knijpen met de sleeve tang op de plek die we voor ogen hebben. Vaak zit er een centimeter of 10 tussen de eerste en de tweede dreg. Maar dit hangt natuurlijk wel af van de aasvis waar je mee gaat snoek vissen.

Een greep uit ons assortiment onderlijn materialen:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 07 97 011

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.