• 9.4
 •  
  Gratis bezorgd boven €50,- in NL (BE €60,-)
 •  
  Snelle verzending
 •  
  Track & Trace
 •  
  De beste producten
 •  
  Kennis van zaken
 • webshopkeurmerk

Onderlijn

Het gebruik van een onderlijn bij het vissen op snoek is een absolute must. Als je dit niet doet bijt snoek met zijn honderden tanden zo door je hoofdlijn heen. Maar welke onderlijnen heb je eigenlijk en wat bepaalt welke je het beste kan gebruiken? Wij zetten de belangrijkste wetenswaardigheden voor je op een rij.

Onderlijn soorten

Een heel oude manier om je kunstaas tegen snoektanden te beschermen is het zogenaamde spinstangetje. Dit bestaat uit een stug stukje staaldraad van maximaal een centimeter of 10. Het gebruik van een spinstangetje is niet aan te raden. Het is niet flexibel genoeg en bij grote snoek heb je kans dat je aas zo wordt opgeslokt dat je lijn voor het spinstangetje wordt doorgebeten. Veel beter kan je een wat langere stalen onderlijn gebruiken. Die zijn er in alle soorten en maten. Zeker de varianten die uit een bundeltje dunne stalen bestaan (bijvoorbeeld 7×7 van Spro) bieden voldoende bescherming en zijn ook nog eens erg soepel. De soepelheid van de onderlijn is belangrijk omdat dit zorgt dat de werking van je kunstaas niet wordt belemmerd. En hecht je veel waarde aan het zo onzichtbaar mogelijk zijn van je onderlijn? Dan zou je onderlijn van fluorocarbon kunnen proberen. Dit valt bijna geheel weg in het water en zorgt er voor dat de snoek minder argwaan heeft als hij je kunstaas voorbij ziet komen.

Onderlijn kopen

Het aanbod aan onderlijnen bij webwinkels en hengelsportzaken is groot. Waar moet je op letten? Ten eerste is het handig om het soort materiaal te bepalen. Zoals hierboven omschreven kan je ruwweg kiezen uit staal, titanium en fluorocarbon. In de meeste gevallen volstaat stalen onderlijn. Voor nog meer hardheid of onzichtbaarheid zou je respectievelijk titanium of fluocarbon kunnen overwegen. Ten tweede is de lengte belangrijk. Met een te korte onderlijn loop je kans dat snoektanden alsnog je hoofdlijn te pakken krijgen of dat een flinke snoek zo loopt te draaien en schudden dat dit je hoofdlijn verzwakt. Onderlijnen kleiner dan 30 centimeter worden dan ook zelden gebruikt. Ten derde, is het aan te raden om goed op de speldwartel te letten. Hier maak je je kunstaas mee vast aan de onderlijn. Er zijn typen die niet deugen. Die duw je met je duim met wat zijwaartse druk te makkelijk open. Het beste is om een speldwartel van het type cross-lock te kiezen. Daarmee kan je je kunstaas makkelijk verwisselen en ze blijven tijdens een flinke dril hermetisch gesloten. Ten vierde zal je de onderlijn af moeten stemmen op het kunstaas waar je mee gaat vissen. Een ultradunne onderlijn laat zich lastig met 20 centimeter kunstaas pluggen of jerkbaits combineren, ook omdat de wartels hiervan meestal te fijn zijn. Zorg dus dat onderlijn en kunstaas mooi in balans zijn.

Onderlijn maken

Als je volledige controle over je materiaal wilt hebben dan kan je ook zelf je onderlijnen maken. Dit is in veel gevallen ook nog eens goedkoper dan ze te  kopen. Het enige dat je nodig hebt zijn:
•    Staaldraad of fluorocarbon draad
•    Tonwartels/swivels
•    Goede speldwartels
•    Sleeves
•    Een tang voor het dichtdrukken van de sleeves.
Door je eigen onderlijn te maken kan je perfect inspelen om de viswijze die je voor ogen hebt. Ga je snoekbaars vissen of baars vissen? Dan is een korte (25 centimeter) dunne en vooral soepele onderlijn zo gemaakt. Vis je met klein kunstaas? Dan kan je een dunnere onderlijn en vooral wat kleinere wartels gebruiken. Voor het slepen met groot kunstaas op snoek zijn wat langere onderlijnen (30 a 40 centimeter) van fluorocarbon vaak erg geschikt. De wartels zullen hierbij wat groter en steviger moeten zijn. Heb je zelf de materialen en handigheid in huis? Dan is het zelf maken van onderlijnen een fluitje van een cent en kan je er haarfijn mee op je eigen viswijze inspelen.

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.