Baarzen

baarzen gevangen

Baarzen zijn prachtige roofvissen die ruim 50 centimeter kunnen worden. Ze worden door de meeste sportvissers graag gevangen. Wat maakt baarzen tot goede rovers? Wat staat op hun menu en waar kan je ze het beste vangen? Wij zetten de belangrijkste weetjes over deze mooie sportvis voor je op een rij.

Baarzen als rovers

Baarzen zijn uitgerust om te jagen. Hun gestreepte flanken zorgen dat ze onder water minder snel opvallen. Vanuit waterplanten of riet belagen ze zo gecamoufleerd hun prooi. Naast camouflage hebben ze twee andere wapens om mee te jagen. Ten eerste hebben ze uitstekende ogen. Hiermee kunnen ze hun prooi prima waarnemen. Ze jagen dan ook meestal op het zicht. Ten tweede hebben ze net als snoek en snoekbaars een zijlijnorgaan. Dit zijn lange lijnen over de lengte van het lichaam waarmee trillingen in het water worden waargenomen. Zo worden prooien snel opgemerkt. Baarzen jagen meestal in scholen. Voor de echt grote vissen geldt dat echter niet. Hoe groter de baars, hoe groter de kans dat hij alleen jaagt.

Wat eten ze?

Het menu van de baars bestaat uit allerlei dierlijk voedsel. Jonge baarzen voeden zich met larven, kreeftjes, viskuit, kikkervisjes, wormpjes, garnaaltjes, insecten en kleine kikkertjes. Grote exemplaeren hebben het naast dit voedsel vooral op kleine visjes gemunt. Baars boven de 20 centimeter eet visjes tot ongeveer een kwart van zijn eigen lichaamslengte. Echt kieskeurig is grote baars echter niet. Zit er voldoende kleine vis in het water dan zal dit de belangrijkste prooi worden. Zit er weinig kleine vis in het water dan stappen ze makkelijk over op wat kleiner dierlijk voedsel.

baarzen groot spro

Baarzen vangen

Om met succes te baars vissen zal je eerst moeten bepalen waar ze zitten. Gelukkig gaat het hier om een veel voorkomende vis die in bijna alle wateren wel te vinden is. Belangrijk is wel dat je juiste stekken kiest. Vaak vang je goed baars bij waterplanten, haventjes, bruggetjes, pijlers, dammen, sluizen, en kademuren. Dit zijn de stekken waar de prooivis zit en daardoor een grote aantrekkingskracht op ze zal uitoefenen. Op open water kan je het beste naar opvallend ondieptes zoeken. Daar kunnen veel grote exemplaren liggen. Deze plekken worden ook wel baarsbergen genoemd. De meeste sportvissers vissen met kunstaas op baars. Als materiaal kan je dan het beste een lichte spinhengel gebruiken, een niet te dikke vislijn (22/00 nylon; of nog dunnere gevlochten lijn), en een zeer dunne stalen of fluorocarbon onderlijn voor het geval dat je per ongeluk een snoek haakt. Als kunstaas worden vaak kunstaas pluggen zoals de Salmo Hornet, de Salmo Sparky Shad, en de kleine plugjes uit de reeks van de Spro Ikiru Crank gebruikt. Ook kan je goed met spinners gebruiken. Vooral de SpinMad tailspinners en de Mepps Aglia Streamer zijn dan een echte aanrader.

Het onderstaande kunstaas vangt goed baars:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.