Kunstaas kiezen

Er zijn veel soorten kunstaas verkrijgbaar, en die zijn er dan ook nog eens in verschillende maten en kleuren. Dit maakt het soms lastig om een goede keuze te maken. Sam Edmonds legt uit hoe hij zijn kunstaas uitkiest. Factoren waar Sam rekening mee houdt zijn onder andere de kleur, het zinkvermogen en de grootte en vorm van de soft- en hardbaits.

Kleur kunstaas voor roofvis

Eén van de meest belangrijke factoren bij het kiezen van een kunstaas is de kleur. Omstandigheden zoals de helderheid van het water en het weer spelen hierbij een grote rol. Het water waar Sam vandaag vist is ondiep en erg helder. Het weer grijs en er staat niet veel zon. Om die reden kiest Sam vandaag voor een natuurlijke kleur kunstaas. De reden dat Sam in deze omstandigheden liever met natuurlijk gekleurd kunstaas vist, is omdat dit beter de prooivis in dit water nabootst.  De enige omstandigheden waarbij Sam voor een felle kleur zou kiezen in helder water, is bij erg diep water en als hij ´s nachts vist. In deze omstandigheden is een natuurlijk gekleurd kunstaas niet altijd even goed zichtbaar en kan het vissen met fel gekleurd kunstaas voor goede vangsten zorgen. Daarnaast vist Sam graag met fel gekleurd kunstaas op kanalen, zeker wanneer hier veel scheepvaart is. Deze kanalen zijn dan behoorlijk troebel en felle kleuren zijn daar een stuk beter zichtbaar dan natuurlijk gekleurd kunstaas.

Grootte en vorm

Stekken in helder water met veel begroeiing bevist Sam graag met softbaits met een laag zinkvermogen. De softbaits zinken dan langzaam en zakken niet snel in de vegetatie. Softbaits met een gekrulde staart zijn hier een goed voorbeeld van. De gekrulde staart zorgt ervoor dat de softbait langzaam naar de bodem zakt, zeker indien wordt gecombineerd met een jighead van het juiste gewicht. Voor het vissen in troebel water kiest Sam graag voor kunstaas dat meer trillingen en beweging onderwater creëert. Dit is vaak kunstaas dat wat abrupter zinkt. Let ook goed op de prooivis in het water wanneer je gaat vissen. Zie je bijvoorbeeld veel kleine prooivis springen? Dan maak je een goede kans met een kleine shad omdat deze de prooivis nabootst. Als er op het water veel rivierkreeften aanwezig zijn, vang je waarschijnlijk meer met een creature bait

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.