Shads

shads

Shads zijn zonder twijfel de meest bekende softbait. Het hele jaar door kan je met dit kunstaas mooie vis vangen. Maar welke shad kan je nu het beste kiezen? En welke jighead gebruik je erbij? En welke vistechnieken zorgen voor mooie vangsten? Hieronder vertellen we je er meer over.

Shads kiezen

Het aanbod shads is enorm. De keuze die je het beste kan maken hangt voor een groot deel af van het soort vis dat je wilt vangen. Ben je van plan om forel of kopvoorn te vangen? Dan zijn shads van 4 – 5 centimeter prima. Ben je op zoek naar dikke baars? Ga dan voor 5 – 8 centimeter. Snoekbaars vangen gaat meestal het beste met kunstaas van 8 – 12 centimeter. Dit bepaalt in dit geval je keuze. Voor snoek mag het wat groter. Een centimeter of 15 is dan echt niet gek, terwijl er oo kvissers zijn die graag met shads van 18 – 24 centimeter op snoek vissen. Wat betreft de vorm van de shads is het water vaak bepalend. In stilstaand water dat niet te diep is werken dikkere/bollere soorten prima. Vis je in stromend water? Dan zijn de slankere modellen een betere keuze. De kleur die je kiest is vooral een kwestie van eigen voorkeur. Wij raden vooral aan om diverse kleuren bij te hebben. Dan merk je vanzelf wat goed vangt.

Juiste jighead

Ofschoon je shads op heel wat manieren kan gebruiken, zullen de meeste vissers ze met een jighead vissen. Wij krijgen vaak de vraag welke jighead je het beste kan kiezen? Dit hangt met name af van de lengte van de shad. Bij 5 centimeter raden we een jighead in de maat 002 aan, terwijl een shad van 6 – 7 centimeter beter met een jighead in de maat 001 of 1/0 kan worden gevist. Shads met een lengte van 8 – 10 centimeter vissen we daarentegen vaak met een jighead in de maat 1/0 of 2/0. Voor een lengte van 11 – 12 centimeter kan je beter voor een maat 3/0 kiezen, en bij een shad van 13 – 14 centimeter liggen de maten 4/0 en 5/0 het meest voor de hand. Bij 15 – 18 centimeter is het verstandig om voor de maat 6/0 te kiezen, terwijl 18 – 20 centimeter in aanmerking komt voor maat 8/0 of groter. Bij de keuze voor de jighead merken we wel op dat het ook afhangt van de dikte van de shads. Zijn deze wat dikker? Dan kan je beter een net wat grotere jighead nemen. Zijn ze wat slanker? Dan is een kleinere jighead vaak ook prima.

Technieken shads vissen

Er zijn verschillende manieren om met shads te vissen. Je kan er, net zoals met ander kunstaas, prima mee werpen. Vis ze dan geleidelijk binnen of vis ze met sprongetjes over de bodem binnen (jiggend vissen). Je kan met shads ook prima slepend vissen. Hun schommelende actie maakt ze hier erg geschikt voor. Dit kan zowel op snoek als op baars. Op baars zie je wat minder vaak maar wij hebben met kleine shads heel wat mooie baarzen gevangen bij het slepend vissen. Een andere techniek die je ook best vaak ziet is het verticalend vissen. Je vist de shad dan vanuit een bootje loodrecht naar beneden waarbij je hem kleine sprongetjes net boven de bodemlaat maken (niet te snel, doe dit rustig). Vooral snoekbaars wordt zo vaak gevangen. Tot slot noemen we het dropshot vissen. Ook met deze techniek worden shads vaak gebruikt. Je vist ze dan met een loodje aan het uiteinde van je lijn net boven de bodem. Dit is vooral een goed techniek voor kleinere shads (5 – 7 centimeter) als je baars wilt vangen.

In onze webwinkel hebben wij diverse soorten shads. Wij helpen je graag verder.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.