Dropshothengel

dropshothengel

Steeds vaker wordt er met een dropshothengel gevist. Maar wat is dit eigenlijk voor een hengel? En waar moet je op letten als je een dropshothengel wil gaan gebruiken? Wij geven we je hieronder tekst en uitleg.

Wat is een dropshothengel?

Een dropshothengel is speciaal gemaakt voor het vissen met de dropshot techniek. Hierbij heb je een gewichtje aan het uiteinde van je (vaak fluorocarbon) vislijn bevestigd, waarbij een enkele haak voorzien van een softbait een centimeter of 20 a 40 boven het loodje zit. Je werpt het gewichtje en de softbait niet al te ver in, zodat de vislijn in een vrij steile hoek het viswater raakt. Bij diepe wateren kan je het gewichtje en de softbait ook verticaal vissen door ze in het water te laten zakken (bij kades, steile muren, sluisjes). Door vervolgens kleine tikjes met je hengel te geven zal de softbait net boven de bodem wat bewegen. Daarmee verleid je vooral baars en snoekbaars, en soms ook een snoek. Belangrijk is wel dat je een goede hengel voor het dropshotten hebt. Een dropshothengel is een relatief lichte hengel die een stevige buigzame body heeft en tegelijkertijd is voorzien van een gevoelige top. De gevoelige top is nodig omdat je hiermee goed contact houdt met de softbait en hem de gewenste actie (tikjes geven, sprongetjes laten maken) mee kan geven.

Dropshothengel kiezen

Dropshothengels hebben een lengte van 2.10, 2.30/2.40 of 2.70 meter. De 2.70 meter variant wordt met name gebruikt als je iets meer op afstand wit vissen. Met een langere hengel kan je de lijn dan wat makkelijker een steile hoek met het water laten maken. Omdat dropshot vissen meestal vanaf wat steile oevers gebeurt, zien we dat de meeste vissers toch kiezen voor een hengel van 2.10 meter of 2.30/2.40 meter. Hiermee kan je in de meeste situaties prima uit de voeten. In tegenstelling tot het kiezen van een spinhengel hoef je bij een dropshothengel wat minder te letten op het werpgewicht van de hengel. Eigenlijk heb je hier maar twee keuzes. Ga of voor een hengel met een licht werpgewicht (tot een gram of 18) of voor een hengel met een zwaarder werpgewicht (tot een gram of 28). Voor stilstaand en niet al te diep water is de lichte variant prima omdat je hier geen zware gewichtjes nodig hebt. Vis je in water met stroming en/of water dat flink diep is? Dan is de hengel met het zwaardere werpgewicht een betere keuze.

Welke molen en vislijn?

Om je dropshothengel goed te gebruiken is het belangrijk dat je er de juiste molen en vislijn bij kiest. Wat betreft de molen ligt een molen met de maat 1000 of 2000 het meest voor de hand. Bij een 2.10 meter dropshothengel is de 1000 een goede keuze. Ga je voor een dropshothengel van 2.30, 2.40 of 2.70 meter? Dan past daar een vismolen met een maar 2000 beter bij. Eventueel zou je voor de 2.70 hengel zelfs met een 2500 maat molen kunnen vissen. De vislijn die je het beste kan kiezen is relatief dun. We hebben het in ieder geval over gevlochten vislijn, want die heeft nauwelijks rek waardoor je je aas goed aanvoelt. Denk wat betreft de dikte aan een 8/00 of 10/00 milimeter lijn. Dat is voor het dropshotten prima. Als onderlijn gebruik je dan fluorocarbon, waarbij een dikte van ongeveer 25/00 een goede keuze is. Dunner kan ook, maar wel als je op stekken vist die weinig opstakels hebben en waar je de gehakte vissen makkelijk kan afdrillen.

In onze webwinkel hebben we diverse goede dropshothengels. Hieronder zie je er een aantal opgenomen.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.