Kunstaas pluggen

kunstaas pluggen

Kunstaas pluggen zijn misschien wel het meest bekende kunstaas. Je vangt er echt alle soorten roofvis mee. Maar wat voor soort pluggen heb je? En welke kunstaas plug gebruik je voor welke soort vis? Hieronder vertellen we je er meer over.

Actie en diepte

Het grote voordeel van pluggen is dat ze heel makkelijk te zijn gebruiken. Je werpt ze in en haalt ze rustig binnen. Dankzij de duiklip onder aan de kop van de plug laat hij hierbij een fraaie actie zien. Afhankelijk van de plug kan dit schommelend, trillend, breed uitslaand, flankend, of schuddend zijn (of combinaties hiervan). Zo imiteert de kunstaas plug een visje dat het moeilijk heeft. Hongerige roofvis krijgt hem zo snel in de gaten en pakt hem graag. De duiklip doet echter nog meer dan de kunstaas plug zijn actie meegeven. Hij zorgt er ook voor dat hij diepte krijgt. Is de duiklip kort en staat hij vrij haaks/naar beneden op de kop van de plug? Dan loopt de plug niet erg diep. Staat de duiklip schuin naar voren op de kop van de plug? En is de duiklip vrij lang? Dan loopt de plug een stuk dieper. Afhankelijk van het soort viswater is het dus belangrijk om de juiste plug te kiezen. Voor polders en stadswater hoeft een plug niet echt dieper dat 1 meter te lopen. Voor plassen, rivieren en kanalen is een diepte van 1 – 3 meter vaak prima. In onze webwinkel hebben wij bij iedere kunstaas plug de duikdiepte opgenomen. Zo vis je altijd met de juiste kunstaas plug.

Kunstaas pluggen per roofvis

Het soort roofvis dat je wil vangen bepaalt vooral welke kunstaas pluggen je het beste kan gebruiken. Hierbij geldt gemiddeld genomen dat je kleine pluggen kiest voor kleine roofvis, en grote pluggen voor grotere roofvis. Maar hoe groot is dit dan precies? Voor forel, kopvoorn en winde kan je het beste hele kleine plugjes kiezen. Denk aan 3 tot 4 centimeter. Baars kan je hier ook goed mee vangen maar voor een flinke baars is een kunstaas plug van 4 – 6 centimeter ook geen probleem. Dit geldt ook voor roofblei, waarbij roofblei ook nog wel eens slanke kunstaas pluggen tot een centimeter of 8 wil pakken. Ga je vissen op snoekbaars? Dan kan je gerust pluggen van 8 – 12 centimeter gebruiken. Voor snoek mag het weer een slag groter zijn. Dit wil niet zeggen dat snoek geen kleine pluggen pakt. Met een kunstaas plug van 8 – 12 centimeter kan je echt prima snoekvissen. Maar kijk er niet raar van op dat snoek met gemak pluggen van 12 – 20 centimeter pakt. Dat is de reden dat veel snoekpluggen rond de 14 a 16 centimeter lang zijn.

Kleuren en vormen kunstaas pluggen

Als je de juiste lengte en diepte voor je plug hebt bepaalt zit je goed. Maar dan blijkt nog steeds dat er heel wat keuze is uit kleuren en vormen. Wat kan je het beste kiezen? We vermelden eerst dat dit ook een kwestie van eigen voorkeuren is. Soms heb je gewoon goede ervaring bij een bepaalde kleur en/of vorm. Blijf hier dan lekker mee vissen! Zit je wat minder vast aan een kleur en vorm, dan zijn er een paar richtlijnen. Wat betreft de kleur worden felle kleuren meestal gebruikt bij troebel water en/of donker weer. Zo valt de kunstaas plug beter op. Bij helder water en/of zonnig weer doen natuurlijke kleuren het meestal net wat beter. Als we naar de vorm van kunstaas pluggen kijken dan kan je kiezen tussen slank en meer bolle pluggen. Slanke pluggen worden wat vaker gebruikt voor stromend water, en als je vist op snoekbaars en roofblei. Deze twee roofvissen jagen graag op slanke aasvis en een slanke plug werkt dan goed. Bolle pluggen zorgen voor meer wervelingen in het water. Voor baars en snoek zijn deze vaak succesvol. Dit wil overigens niet zeggen dat dat je met een slanke plug deze vissen niet vangt. Door verschillende soorten kunstaas pluggen bij je te hebben kan het zelf tijdens een visdag uitproberen. Je merkt dan vanzelf welke kunstaas plug het beste vangt.

In onze webwinkel hebben wij diverse soorten kunstaas pluggen. Wij helpen je graag verder.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.