Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Zeevissen uitrusting

zeevissen uitrusting

De hoeveelheid water waar je in Nederland en België met plezier  kan zeevissen is enorm. Veel Nederlanders en Belgen trekken er met enige regelmaat op uit om een dagje te zeevissen. Maar wat moet je dan als hengelaar eigenlijk meenemen? De basis van een goede hengeluitrusting om aan zee te vissen is hieronder opgenomen

Zeevissen werphengel

Als je gaat zeevissen heb je eigenlijk in alle omstandigheden wel een werphengel nodig. Dit komt omdat je bij voorkeur ver weg vist en het water gemiddeld genomen best diep is. Met een vaste hengel redt je het dan niet. Een werphengel hebben we dus nodig. Het aanbod aan werphengels is enorm. De meest verkochte werphengels om mee te zeevissen zijn ongetwijfeld de zogenaamde strandhengels. Dit zijn lange hengels waar je een flink eind mee kan ingooien. Mocht je niet vanaf de kust maar vanuit een boot gaan vissen dan heb je meer aan een kortere werphengel die ook wel boothengel wordt genoemd. De meeste zeevissers huren deze als ze via een rederij een dagje vissen hebben geboekt. Zelf een boothengel kopen kan ook maar heeft vooral zin als je vaak vanuit de boot gaat zeevissen.

Zeevissen molen

De werpmolen dient bij het zeevissen vooral om ver in te kunnen gooien en om snel binnen te kunnen halen. Vandaar dat zeemolens meestal een grote spoel en een hoge inhaalsnelheid hebben. Het inhalen is belangrijk omdat van drillen op zee niet snel sprake is. De vis wordt vooral binnengetakeld en dat moet snel om te voorkomen dat hij zich tussen rotsen of andere obstakels vast weet te zwemmen. De meeste zeemolens zijn van materiaal gemaakt dat prima tegen het zoute water kan. Toch kan het geen kwaad om je zeemolen(s) met wat zoet water af te spoelen na een geslaagd dagje zeevissen.

Lijnen, lood en montage zeevissen

Als je gaat zeevissen heb je een degelijke nylon vislijn nodig van een dikte van ongeveer 35/00. Dat is voor het vangen van vissoorten zoals zeebaars, gul, wijting en platvis dik genoeg. Als je op plekken met veel rotsen vist dan kan je een wat dikkere voorslag toevoegen. Dat is eigenlijk een hele dikke onderlijn van een meter of 10 lang die uit nylon vislijn bestaat. Als dikte wordt dan vaak 45/00 of 50/00 gebruikt. Wat betreft de keuze voor het lood om mee te zeevissen is het goed om lood te kiezen waar je ver mee kan werpen en dat niet snel wegstroomt. Ankerloden  worden daarom best veel gebruikt. Een ankerlood van een gram of 125 of 150 kan je ver werpen en de haken zorgen dat het lood niet snel afdrijft. De meeste vissers gebruiken een paternoster als montage. Dit betekent dat er met drie kleine zijlijntjes wordt gevist waar dan een haak aan zit. Zo kan je met drie haken vissen. Paternosters kan je zelf maken maar je kan ze ook kant en klaar bij de betere hengelsportzaak kopen.

Aas zeevissen

Vissen zoals zeebaars, gul, kabeljauw, wijting, platvis en paling laten zich met diverse aassoorten vangen. Zeebaars kan je prima met zeevis kunstaas vangen. Pluggen, shads en lepels doen het goed als je op zeebaars vist. Met shads kan je ook gul en kabeljauw vangen. Verder is het zo dat bijna alle vissoorten wel zeepieren en zagers eten. Met dit aas maak je dus altijd wel kans om wat te vangen als je gaat zeevissen. Zorg dat je er voldoende meeneemt. Ze vallen nogal eens van de haak en verversen is ook wel eens nodig. De pieren en zagers die je over hebt kan je gerust nog even thuis bewaren. Als je eens wat ander aas wilt proberen dan zou je aan garnalen, intkvis of stukjes vis (reepje makreel) kunnen denken. Ook hier wordt menig vis bij een dagje zeevissen mee gevangen.

Hengelsteunen zeevissen

Bij het zeevissen vis je meestal op de top. Dit betekent dat je de top van de zeehengel in de gaten houdt om te zien of je beet hebt. Kleine rukjes aan de hengeltop verraden de vis. Dit betekent wel dat je hengels schuin naar de lucht zullen moeten wijzen. Goede hengelsteunen zijn bij deze manier van zeevissen dan ook echt nodig. Hengelsteunen heb je in een variant die je gewoon per hengel in het zand kan prikken. Dat werkt prima als je vanaf het strand vist. Je hebt ook wat complexere steunen die op rotsachtige grond blijven staan. Ga je veel vanaf rotsen, pieren of dammen zeevissen? Dan is een dergelijke steun een aanrader.

Accessoires zeevissen

Als je een vis vangt is het wel zo prettig om deze makkelijke van de haak te ontdoen. Neem dus een degelijke vistang mee waar je de vis mee kan onthaken. En omdat zeevissen nogal eens betekent dat je wat verspeelt is reserve materiaal erg aan te raden. Wat extra lood, lijnen, paternosters en haken horen in je viskoffer thuis als je gaat zeevissen. Houd je erg van vis dan zou je ook een fileermes mee kunnen nemen. Mits boven de wettelijke minimummaat dan heeft het wel wat om je visje alvast aan zee schoon te maken om deze thuis lekker op te eten.

Kunstaas voor zeevissen:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 7010

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.