Snoekbaars vissen rivier

snoekbaars vissen rivier plug

Snoekbaars is een roofvis die veelvuldig op rivieren te vinden is. Met name de wat troebele grote rivieren zoals de Maas, de Lek, de Rijn, de Waal en de IJssel hebben de naam goed snoekbaars water te zijn. Maar hoe kan je het beste snoekbaars vissen op de rivier? Wij zetten enkele tips voor je op een rij.

Snoekbaars vissen kribben

Wie aan de grote rivieren denkt zal meteen de kribben voor zich zien. Deze diep in het water lopende pieren van basaltblokken houden niet alleen de stroming onder controle, het zijn ook uitstekende plekken om te snoekbaars vissen. Snoekbaars jaagt vaak in de stroming op kleine prooivis. Vooral op plekken waar er een overgang van stromend naar minder snel stromend water is of waar de stroming wat draait kan je goed snoekbaars vissen. Kribben bieden als geen ander dit soort plaatsen. Denk aan de plekken waar de hoofdstroom van de rivier vlak naast een langzamer stromend deel tussen de kribben stroomt. En vergeet ook de koppen van de kribben niet. Stroomafwaarts van de kop van een krib zie je vaak een tegenstroom ontstaan. Dat is een prima plek om et snoekbaars vissen. Stroomopwaarts van de kop van een krib botst een deel van de hoofdstroom van de rivier meestal tegen de kop van de krib, waardoor er ook aan de stroomopwaartse kant  van een krib een tegenstroom ontstaat. Ook hier kan je goed snoekbaars vissen.

Snoekbaars vissen diepe gaten

snoekbaars vissen rivier shad

Als je de luxe hebt dat je met een bootje de rivier op kan om te snoekbaars vissen dan kan het zeker geen kwaad om de diepe gaten in de rivier eens te proberen. Snoekbaarzen liggen vaak op overgangen van diep naar ondieper water, zeker als de bodem daarbij ook nog eens zanderig is. Dit soort plaatsen kan je het beste goed uitkammen als je gaat snoekbaars vissen. Ook bij havens , bruggen, en kades kan je in de rivieren succes hebben. Dit soort plaatsen worden vaak voor de scheepvaart diep gehouden en zijn daardoor voor de snoekbaars een goede verblijfplaats. Omdat dit soort plekken op de grote rivieren relatief schaars zijn, is de kans groot dat er meerdere snoekbaarzen naar toe trekken. Vind je eenmaal zo’n plek, kam hem dan vakkundig uit!

Snoekbaars vissen aas

De aassoorten waarmee je kan snoekbaars vissen zijn bij de meeste sportvissers wel bekend. De top vijf bestaat ruwweg uit de volgende soorten:
1.    Shads en andere softbaits
2.    Dode visjes
3.    Pluggen
4.    Dode stukjes vis
5.    Spinners
Bij het snoekbaars vissen in grote rivieren zijn softbaits zoals de Fox Rage Zander Pro, de Fox Rage Slick Shad, de Iris Popeye en de Iris V-Power van Spro, en de Jackson Zanderbait toch wel favoriet. Ze zinken snel naar de juiste diepte, laten zich makkelijk binnen vissen, en je kan ze snel van kleur en vorm wisselen. Let er wel op dat je de goede jigheads gebruikt. Bij veel stroming mogen deze best wat gewicht hebben (tot een gram of 25). Ook de vorm van de loodkopjes is van belang. Ga je snoekbaars vissen vanuit een boot in diepe gaten dan werken ronde kogelvormige loodkoppen prima. Sta je op een krib dan werken zelfstaande jigkoppen beter omdat die minder snel tussen de basaltblokken vast blijven zitten. Naast de shads kan je ook met dode visjes en stukjes goed op de rivier snoekbaars vissen, mits er niet teveel krabjes zitten die je aas van de haak eten. Gebruik bij deze vorm van snoekbaars vissen een loodsysteem op de bodem. Dat werkt het beste. Ook met kunstaas pluggen zoals de Rapala Shadow Rap Shad en de Rapala Shad Rap kan je op rivier goed vissen. Dieplopende of zinkende pluggen met een slanke vorm hebben dan de voorkeur. Spinners, tot slot, worden minder vaak voor het snoekbaars vissen op de rivieren gebruikt. Ze lopen zelf al ondiep en het kost veel moeite om ze op de juiste (snoekbaars) diepte te krijgen.

Het onderstaande kunstaas vangt goed snoekbaars:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 07 97 011

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.