Crankbait

crankbait

Het vissen met crankbaits is al jaren in opkomst. Je kan er mooie roofvis mee vangen. Maar wat is een crankbait nu precies en welke heb je nodig als je een bepaalde soort vis wil vangen? Hieronder vertellen we je er meer over.

Wat is een crankbait?

Een crankbait is eigenlijk een bolvormige kunstaas plug. Door zijn bolle vorm verplaatst hij veel water waardoor hij goed opvalt. In tegenstelling tot een twitchbait heeft een crankbait al veel actie van zichzelf. De duiklip zorgt dat hij naar beide kanten uitslaat en zich schuddend door het water beweegt. Het grote voordeel hiervan is dat hij zich makkelijk laat gebruiken. Veel meer dan hem inwerpen en rustig binnenvissen hoef je eigenlijk niet te doen. Houd wel even in de gaten hoe diep je crankbait loopt en of je een drijvende of (langzaam) zinkende variant hebt. In het algemeen geldt dat een crankbait met een lange duiklip relatief diep zal lopen. Zo heb je ze die een meter of 6 diep duiken. Heeft de crankbait een kleine duiklip die ook nog eens haaks op zijn kop staat (niet schuin naar voren)? Dan zal hij niet diep lopen en is hij vooral geschikt voor polders, stadswater, en andere ondiepe wateren. Veel crankbaits zijn tegenwoordig voorzien van ratelende kogeltjes. Deze zorgen voor heel wat lawaai onderwater en trekken zo nog sneller de aandacht. Sommige vissers gebruiken ze liever zonder een ratel. Het idee is dat dit beter zou werken in dressuurwater.

Een crankbait voor iedere roofvis

Welke crankbait kan je het beste kiezen? Het aanbod is groot, ook in onze webwinkel. We raden meestal aan om de lengte als uitgangspunt te nemen. Ga je vissen op forel, kopvoorn of winde? Dan is een centimeter of 4 prima. Voor baars en roofblei raden we meestal crankbaits van 4 – 6 centimeter aan. Een centimeter of 6 lijkt misschien groot voor baars, maar als de baars los is dan pakt hij zonder meer ook dit soort crankbaits. Zeker op groter water werkt dit vaak goed. Voor snoekbaars kan je gerust voor een crankbait van 5 – 7 centimeter pakken. Snoekbaars wordt meestal met slanke pluggen bevist. Zeker in de zomermaanden en in de herfst wordt hij ook echt met crankbaits gevangen. Ga je liever vissen op snoek? Dan is een crankbait niet snel te groot. Veel vissers gebruiken dan een crankbait van 6 – 9 centimeter. Groter kan en mag ook, maar dan trekt hij door zijn bolle vorm wel erg zwaar aan je hengel. Dat vist net wat minder prettig.

Over kleuren

Als er een item is waar vissers niet snel over raken uitgesproken dan is het wel de kleur van het kunstaas. Ook voor een crankbait zal je een keuze moeten maken. Zoals de meeste vissers wel weten worden felle kleuren aangeraden als je in troebel water vist. Het zicht is dan minder en een felle kleur valt beter op. Dit geldt ook voor donker/zwaar bewolkt weer. Een felle kleur lijkt dan een goede keuze. Veel viswater wordt echter steeds helderder. Dan is een natuurlijke kleur het meest logisch. Zeker natuurlijke voorn en baarskleuren doen het dan vaak goed. Dit wil echter niet zeggen dat je dan niet met een felgekleurde crankbait kan vissen. Felle kleuren kunnen onder alle omstandigheden de agressie van roofvis triggeren. Wij zijn dan ook van mening dat je het beste een paar verschillende kleuren bij je kan hebben. Zo kan je tijdens een visdag zelf testen welke kleur het beste werkt. Heb je zelf goede ervaringen en dus veel vertrouwen in een bepaalde kleur? Dan zou zouden wij ook dit in je keuze mee laten wegen. .

In onze webwinkel hebben wij diverse soorten crankbaits. Wij helpen je graag verder.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Imbosweg 30B
7371DD Loenen (Gld.)

info@deroofvisser.com
+31 (0) 85 – 30 30 272

KvK: 61456861
BTW: NL854349467B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.